Pula - Praizvedba 'Salome' u subotu u INK-u

27.02.2010 07:53 Starost: 7 yrs

Završile su pripreme za kazališnu predstavu 'Saloma' redatelja Damira Zlatara Freya, po motivima drame Oscara Wildea, a njezina praizvedba na rasporedu je subotu, 27. veljače, u Istarskom narodnom kazalištu u Puli.

Tim povodom na današnjoj je konferenciji za novinare, na kojoj se predstavio autorski tim i dio glumačkog ansambla, redatelj Zlatar Frey ocijenio kako 'Saloma' neće nikoga ostaviti ravnodušnim jer se u predstavi, punoj emocija, s manje teksta, pokretima dočaravaju odnosi - poremećenost sustava i osnovnih ljudskih vrijednosti.

'Dvadesetak izvođača svakodnevno je u dva termina više od dva mjeseca naporno vježbalo svaki korak i riječ za postizanje savršenstva. Vjerujem da smo u tome uspjeli, a gledatelji će se već u subotu na praizvedbi moći uvjeriti se u to', kazao je Frey.

Kako se danas podsjetilo, Saloma (Helena Minić), koja izvodi svoj ples kao rođendanski dar svojem stricu, a zauzvrat dobiva na pladnju glavu Ivana Krstitelja, motiv je koji je u povijesti uzbuđivao umjetnike različitih područja zbog svoje dramatičnosti, opasnog zavođenja i erotike.

Wildeov tekst, u središtu kojega je biblijski motiv, adaptirali su Željka Udovičić i Damir Zlatar Frey, koji je i koreograf i scenograf predstave te kostimograf zajedno s Matijom Vujicom.

Autor glazbe je Darko Hajsek, asistentica scenografa Lara Badurina, a oblikovatelj svjetla Raffaelo Cavarra.

Po riječima ravnateljice Istarskoga narodnog kazališta Gordane Jeromela-Kaić, velik dio ansambla u predstavi su upravo kazališni kreativci koji su prva teatarska iskustva stekli u Puli i Istri. Naime, uz glumice u stalnom angažmanu INK-a, Helenu Minić u naslovnoj ulozi i Lanu Gojak, tu je i Leonora Surian, članica riječkog HNK-a 'Ivana pl. Zajca'.

Nakon subotnje praizvedbe predstava će biti prikazana 28. veljače te 1. 2. i 3. ožujka u Puli.

 
Nema komentara

Dodaj komentar

* obavezno polje

*

*
CAPTCHA image for SPAM prevention
Ako ne možete pročitati riječ, kliknite ovdje.
*
*