Pobjednici "Masline 2010."

28.02.2010 15:12 Starost: 7 yrs

Branko Martinić iz Pučišča s otoka Brača proglašen je na večerašnjoj svečanoj večeri u splitskom hotelu "Zagreb" pobjednikom ovogodišnje manifestacije maslinarstva i uljara Maslina Split 2010. na koju je prijavljeno 1.049 uzoraka ulja i njihovih proizvoda iz 12 zemalja.

Martinić je ponio titulu koje je službeni naziv Premium šampion ekstradjevičanskog maslinovog ulja (EDMU).

Za vice prvake, to jest Premium vice šampione ekstradjevičanskog maslinovog ulja (EDMU) proglašeni su Goran Brajković iz Skradina, Viviano Antolović iz Grožnjana te tvrtka Orvas iz Dicma i Uljara Tisno iz Tisna.

U kategoriji mješanih sorti EDMU za prvaka ovogodišnje smotre maslinarstva i uljara u Splitu proglašen je Goran Brajković iz Skradina, a viceprvak u toj kategoriji je tvrtka Orvas iz Dicma.

U kategoriji domaćih sortnih EDMU za prvaka je proglašen je Branko Martinić iz Pučišča, viceprvak je Viviano Antolović iz Grožnjana.

Prvak u kategoriji stranih sortnih EDMU je Joško Veža iz Brista a viceprvak je Vanja Dujc iz Kopra.

Pobjednik u kategoriji ekoloških EDMU je Davor Jurin iz Šestanovaca a viceprvak u toj kategoriji je Biserka Banković-Akelić iz Pule.

Za prvaka u kategoriji trgovačkih pakovina EDMU proglašen je Evgen Glavina iz Šmarja a viceprvak u toj kategoriji je Giancarlo Zigante iz Buja.

Šesta po redu međunarodna manifestacija Maslina Split 2010. počela je u danas a završit će u nedjelju.

Otvarajući izložbu, splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader rekao je da je maslinarstvo jedna od strateških gospodarskih grana te županije koja je, prema njegovim riječima, osigurala posebna sredstva s povoljnim kamatama za zajmove namijenjene razvoju maslinarstva.

Predsjednik Saveza maslinara i uljara Splitsko-dalmatinske županije Sinaj Bulimbašić istaknuo je da je maslinarstvo jedna od rijetkih gospodarskih grana koja uzgojem gotovo osam milijuna maslinovih stabala krupnim koracima ide naprijed. Prema kvaliteti maslinovih ulja prošle smo godine bili drugi u Europi. Ispred Hrvatske bila je samo Italija, a iza nas su bile Francuska, Španjolska, Portugal i Grčka.

U sklopu ovogodišnje smotre predviđeni su stručni skupovi te degustacije sortnih maslinovih ulja i delicija od maslina. Za sutra je predviđen obilazak trogirskih i kaštelanskih maslinika.
hrt.hr

 
Nema komentara

Dodaj komentar

* obavezno polje

*

*
CAPTCHA image for SPAM prevention
Ako ne možete pročitati riječ, kliknite ovdje.
*
*