Noć 82. dodjele Oscara

07.03.2010 22:40 Starost: 7 yrs

VIDEO Znanstveno-fantastična priča o sukobu između ljudi i izvanzemaljaca (Avatar Jamesa Camerona) ili realistična drama o stvarnom sukobu u Iraku (Narednik James Kathryn Bigelow)? Središnja je to dvojba svečane dodjele Oscara. Prvi puta u povijesti Oscara u kategoriji za najbolji film ima 10 kandidata, umjesto uobičajenih pet, no prava se utrka vodi između dva spomenuta filma.

Izravni prijenos 82. dodjele Oscara pratite na HTV1 od 1.55 sati

Novi način glasovanja mogao bi pomoći da David pobijedi Golijata, ocjenjuju u subotu američki tiskani i elektronski mediji. Američka Akademija za filmsku umjetnost i znanost ima 5777 članova koji će glasovati za Oscara za najbolji film. Najveću skupinu čine glumci kojih je 1205, a oni baš nisu sretni s idejom da ih u budućnosti zamijene kompjuterizirani likovi poput onih u Avataru.

Dodjela Oscara u kinu Kodak u Hollywoodu, koju će izravno prenositi ABC s 26 kamera, kulminacija je višemjesečne serije nagrada po segmentima filmske industrije na kojima je Narednik James prolazio bolje. Film koji slijedi elitni vod pirotehničara u Iraku do sada je osvojio nagrade hollywoodske udruge redatelja, udruge scenarista i udruge producenata, kao i Britanske akademije za film i televiziju.

U kategoriji najbolje glumica očekuje se da će Oscar pripasti Meryl Streep za Julie & Julia ili Sandri Bullock za Blind Side. Oscaru za najboljeg glumca po prognozama većine filmskih kritičara najbliži je Jeff Bridges kao alkoholičar country-pjevač u filmu Crazy Heart, omiljeni glumac kojeg je Akademija do sada zaobilazila. Favorit za nagradu u kategoriji najbolja sporedna glumica je Mo'Nique za Precious, koja je za tu ulogu već primila niz nagrada.

Među nominiranima za najboljeg sporednog glumca najviše se izgleda daje Christophu Waltzu za dojmljivu ulogu nacista u Inglourios Basterds, što bi ujedno bilo i zasluženo priznanje redatelju Quentinu Tarantinu. Glavni favorit za Oscara za najbolji animirani film je Up, koji je i među 10 kandidata za najbolji film. Najviše izgleda u kategoriji adaptirani scenarij daje se filmu Up in the Air Jasona Reitmana. Kod najboljeg originalnog scenarija prognoze su podijeljene između Inglourious Basterds i Narednika Jamesa.

Kroz svečanost proglašenja dobitnika pozlaćenih statueta u ukupno 24 kategorije gledatelje će voditi glumački dvojac Steve Martin i Alec Baldwin. Osim nominiranih za Oscara, gosti će showa biti i prezenteri pojedinih kategorija, a među njima su i Miley Cyrus, Zac Efron, Kristen Stewart, Taylor Lautner, ali i John Travolta, Samuel L. Jackson, Robert Downey Jr. te Queen Latifah.

Ovogodišnji su dobitnici Oscara za životno djelo glumica Lauren Bacall (Ogledalo ima dva lica), snimatelj Gordon Willis (Kum 3) i redatelj Roger Corman (Gavran). Počasna nagrada Irving G. Thalberg pripala je producentu Johnu Calleyju (Na kraju dana).

Oscari na crvenom tepihu

Zašto je ovogodišnja 82. dodjela Oscara najuzbudljivija dosad? Tko su njezini favoriti, a tko favoriti iz sjene? Koje će glumice i glumci oduševiti svojim modnim izborom tijekom najglamuroznije večeri u Hollywoodu? Gdje će i uz koga mnogobrojne filmske zvijezde provesti oskarovsku noć? Pitanja su to na koja će odgovarati gosti i domaćini polusatnog show programa Oscars Red Carpet 2010, na malim ekranima podjednako gledanog u više od 200 zemalja svijeta kao i sama dodjela nagrada Američke filmske akademije.

Riječ je o dočeku uzvanika na crvenom tepihu ispred Kodak Theatrea u Los Angelesu u kojem se devetu godinu zaredom priređuje svečanost dodjele. Show predstavlja kolaž izjava nominiranih filmaša, prognoza dosadašnjih dobitnika Oscara te analiza odjeće koju su za ovu prigodu izabrali uzvanice i uzvanici. Ovogodišnji su voditelji Jess Cagle, urednik u magazinu Entertainment Weekley, Kathy Ireland, dizajnerica i bivša manekenka, te komičarka Sherri Shepherd, dobitnica nagrade Emmy za talk-show The View.

Šetnica holivudske A lista

Troje će voditelja tijekom showa na crvenom tepihu dočekivati glumačka i redateljska imena nominirana za Oscare. Očekuje se da će se ispred mikrofona naći najveći broj nominiranih u najvažnijim kategorijama, od redatelja Jamesa Camerona, Kathryn Bigelow, Quentina Tarantina, Leeja Danielsa i Jasona Reitmana do glumica i glumaca Sandre Bullock, Helen Mirren, Carey Mulligan, Meryl Streep, Jeffa Bridgesa, Georgea Clooneyja, Colina Firtha, Morgana Freemana i Jeremyja Rennera.
hrt.hr

Flash is required!
 
Nema komentara

Dodaj komentar

* obavezno polje

*

*
CAPTCHA image for SPAM prevention
Ako ne možete pročitati riječ, kliknite ovdje.
*
*