Ipak obvezujući referendum

28.03.2010 20:48 Starost: 7 yrs

Nakon što slovenski parlament odluči o ratifikaciji arbitražnog sporazuma, Slovenci će o sporazumu glasovati na naknadnom zakonodavnom referendumu. To je dogovoreno na sastanku slovenskog premijera Boruta Pahora s predsjednicima parlamentarnih stranaka.

Naše je zajedničko mišljenje da o sporazumu trebaju odlučiti građani na referendumu, rekao je nakon jednosatnog sastanka s predsjednicima političkih stranaka Pahor. Objasnio je da će se održati tzv. naknadni zakonodavni referendum, nakon što o ratifikaciji sporazuma odluči parlament, što se očekuje sljedećeg mjeseca. Prema procjenama medija, referendum bi se mogao održati u lipnju.

Još nije jasno hoće li za ratifikaciju u parlamentu biti potrebna dvotrećinska ili obična većina.

Podsjetimo, slovenski Ustavni sud u utorak je donio odluku prema kojoj je arbitražni sporazum u skladu sa slovenskim Ustavom. Tada je Pahor izjavio kako više nema potrebe za savjetodavnim referendumom, ali da će ga raspisati ako se prikupi dovoljan broj potpisa.

Predsjednik najveće oporbene stranke Janez Janša istaknuo je kako njegova stranka neće zahtijevati zakonodavni referendum ako Pahor raspiše savjetodavni. No predsjednik SLS-a Radovan Žerjav ponovio je kako je za njegovu stranku prihvatljiv samo referendum koji je obvezujući, odnosno zakonodavni.
hrt.hr

 
Nema komentara

Dodaj komentar

* obavezno polje

*

*
CAPTCHA image for SPAM prevention
Ako ne možete pročitati riječ, kliknite ovdje.
*
*