Skupština Srbije se deklaracijom ispričala za zločin u Srebrenici

31.03.2010 17:46 Starost: 7 yrs

Glasovalo je 127 zastupnika vladajuće koalicije, dok je protiv bio 21. Zastupnici Srpske radikalne stranke i Liberalno demokratske stranke nisu sudjelovali u glasovanju.

Skupština Srbije u prvim je minutama današnjeg dana, nakon 13 sati rasprave, usvojila deklaraciju kojom se osuđuje zločin u Srebrenici, javili su  elektronski mediji u Srbiji.

Za deklaraciju kojom osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u srpnju 1995. "na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde", glasovalo je 127 zastupnika vladajuće koalicije, dok je protiv bio 21, a jedan zastupnik nije glasovao. Zastupnici Srpske radikalne stranke i Liberalno demokratske stranke nisu sudjelovali u glasovanju.

Deklaraciju su podržali klubovi zastupnika Za evropsku Srbiju, G17 plus, Socijalistička partija Srbije - Jedinstvana Srbija, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i manjine. U deklaraciji Skupština Srbije poziva "sve nekadašnje sukobljene strane u Bosni i Hercegovini i drugim državama bivše Jugoslavije na nastavak procesa pomirenja i jačanja uvjeta za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda da učinjeni zločini više nikada ne bi bili ponovljeni".

U dugoj raspravi desne stranke su zahtijevale, što je i usvojeno, da se u deklaraciji ne spominje riječ "genocid" prijeteći da inače neće glasati, a radikali su javno rekli da je za njih "Ratko Mladić heroj srpskog naroda" i time se zapravo odredili prema tragediji u Srebrenici.

"Skupština Srbije izražava očekivanje da će i najviši organi drugih država s teritorija bivše Jugoslavije na ovaj način osuditi zločine počinjene protiv pripadnika srpskog naroda, kao i da će uputiti ispriku i izraziti sućut obiteljima srpskih žrtava", navodi se u deklaraciji.
vecernji.hr

 
Nema komentara

Dodaj komentar

* obavezno polje

*

*
CAPTCHA image for SPAM prevention
Ako ne možete pročitati riječ, kliknite ovdje.
*
*