Kapetan Dragan u bijegu sa srpskom putovnicom

31.03.2010 21:16 Starost: 7 yrs

Iz ureda saveznog državnog tužitelja, koji je zadužen za deportaciju, potvrđeno je da Dragan Vasiljković ili Daniel Snedden još nije uhićen i da ga "australska federalna policija i dalje pokušava locirati".

Kapetan Dragan u bijegu je pošto je australski Vrhovni sud donio odluku da ga se može izručiti Hrvatskoj, javili su australski mediji. Savezna policija za njim intenzivno traga i “ispituje” lokacije na kojima bi se Dragan Vasiljković, odnosno Daniel Snedden, kako mu stoji u australskim dokumentima, mogao nalaziti.

Još je u Australiji?

On se najprije nije pojavio u utorak u Canberri pred Vrhovnim sudom kad je u brzinskoj 15-minutnoj proceduri pobijena prijašnja odluka Saveznoga suda kojom je zabranjeno njegovo izručenje Hrvatskoj. Australski izvori kažu da se kapetan Dragan noć uoči sudske odluke koja je za njega bila porazna odlučio vratiti kući u Coffs Harbour. Ondje je navodno iz svoga naslonjača pratio što se događa, a poslije sudske odluke gubi mu se trag. Glasnogovornica državnog odvjetnika rekla je kako Vasiljković nije izvijestio vlasti o promjeni svoje adrese, što je morao učiniti. Zasad malo tko vjeruje da je napustio zemlju jer je još prije sudskoga postupka predao svoju australsku putovnicu. No nije rečeno što je s njegovim srpskim dokumentima i ima li ih, nego samo kako je upozoren da ne prilazi punktovima za odlazak u inozemstvo. Australski ministar za unutrašnja pitanja Brendan O’Connor treba donijeti odluku o načinu i vremenu kada će Vasiljković biti izručen Hrvatskoj, ali policija najprije treba locirati gdje se on nalazi. Nekadašnjeg časnika srpskih paravojnih postrojbi u Hrvatskoj čeka suđenje za ratne zločine na temelju dviju točaka optužnice. Osim tih optužnica australsko će ga tužiteljstvo dodatno teretiti i za sudske troškove postupka pred Vrhovnim sudom.

Ratni zločini

Snedden/Vasiljković uhićen je u siječnju 2006. na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisala Hrvatska, a bio je tri godine u zatvoru Parklea u Sydneyu dok se odlučivalo o njegovu izručenju. Poslije žalbe bio je pušten, ali sad bi morao ponovno biti u zatvoru radi izručenja. U Australiju je emigrirao kad mu je bilo 14 godina i služio je u australskim rezervnim snagama. Na početku devedesetih godina vratio se u bivšu SFRJ kako bi se borio na strani srpskih pobunjenika. Optužen je za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima Hrvatske vojske i hrvatske policije u Kninu, u ljeto 1991., te u selu Bruška kod Benkovca u Dalmaciji u veljači 1993. godine.

U borbi protiv izručenja, odvjetnik Kapetana Dragana Bret Walker tvrdio je da praksa hrvatskih sudova, koji služenje u Hrvatskoj vojsci tijekom Domovinskog rata prihvaćaju kao olakotnu okolnost, stvara “neravnotežu u osudi ratnih zločina uglavnom povezanu s nacionalnom pripadnošću”.

Stoga je zaključio da u Hrvatskoj “Kapetanu Draganu ne bi bilo pravedno suđeno zbog njegovih političkih stajališta”. Melissa Perry, koja je zastupala hrvatske stavove, pred sudom je ustanovila kako su dokazi da bi Vasiljkoviću bilo nepravedno suđeno zbog političkog opredjeljenja neuvjerljivi, što je sud na kraju prihvatio i donio odluku zbog koje je optuženik u bijegu.
vecernji.hr

 
Nema komentara

Dodaj komentar

* obavezno polje

*

*
CAPTCHA image for SPAM prevention
Ako ne možete pročitati riječ, kliknite ovdje.
*
*