Antilope vraćene u Oman

06.04.2010 23:15 Starost: 7 yrs

Svih deset antilopa podrijetlom iz Omana, koje su u Nacionalnom parku Brijuni stavljene u karantenu zbog bolesti plavog jezika, u ponedjeljak je vraćeno u Oman nakon dogovora s tamošnjim državnim tijelom, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Antilope, vrste Oryx, pod nadzorom državnog veterinarskog inspektora, iz NP Brijuni prevezene su u pulsku Zračnu luku, gdje su ukrcane u zrakoplov za Oman.

Iako su antilope bile u karanteni i nisu pokazivale znakove bolesti, koja im je dokazana tek laboratorijskom analizom krvi, i dalje će se nastaviti epizootioloških istraživanja kako bi se utvrdilo je li se bolest proširila i na druge životinje.

Iz Ministarstva napominju da bolest plavog jezika, koja je izrazito opasna za papkare, nije zoonoza (ne obolijevaju ljudi). U karantenu u Nacionalnom parku Brijuni deset antilopa iz Omana smješteno je 3. ožujka, kad su prevezene iz granične veterinarske postaje Zračne luke Zagreb, u koju su stigle s veterinarskim certifikatom.

Temeljem rješenja Uprave za veterinarske inspekcije kojim su propisani uvjeti i zahtjevi kojima se mora udovoljiti prilikom uvoza životinja na područje Republike Hrvatske, životinje u karanteni ispitane su, među ostalim, i na bolest plavog jezika.
vjesnik.hr

 
Nema komentara

Dodaj komentar

* obavezno polje

*

*
CAPTCHA image for SPAM prevention
Ako ne možete pročitati riječ, kliknite ovdje.
*
*