Obama ograničava korištenje atomskog oružja

06.04.2010 23:21 Starost: 7 yrs

Washington se obvezuje kako neće koristiti nuklearno oružje kao odgovor na eventualni napad biološkim ili kemijskim oružjem.

Točno godinu dana nakon što je u Pragu biranim riječima obećao svijet bez atomskog oružja, američki predsjednik Barack Obama konačno prelazi s riječi na dijela.

Predsjednik u utorak predstavlja novu strategiju korištenja atomskog oružja koja se bitno razlikuje od one bivšeg predsjednika Georgea Busha. Kako javljaju američki mediji, predsjednik će pooštriti okolnosti u kojima Sjedinjene Države smiju koristiti nuklearno oružje.

Prema novoj doktrini, Washington se obvezuje kako neće koristiti nuklearno oružje kao odgovor na eventualni napad biološkim ili kemijskim oružjem. Uz to, Sjedinjene Države neće koristiti nuklearno oružje protiv zemalja koje nemaju atomsku bombu i koje poštuju međunarodne dogovore o nekorištenju nuklearnog oružja.

Ipak, kako je najavio predsjednik Obama u razgovoru za »The New York Times«, to se ne odnosi na zemlje koje krše sporazum, konkretno Iran i Sjevernu Koreju. Obama je rekao kako je siguran da je konačni cilj iranskog, navodno mirnodopskog nuklearnog programa atomsko oružje. Zbog toga se predsjednik nada da će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u sljedećih nekoliko tjedana izglasati novi paket sankcija Teheranu.

Kako bi bile dobar primjer drugima, Sjedinjene Države više neće razvijati novo nuklearno oružje. Predsjednik smatra da će tako i druge zemlje na svijetu početi gledati na nuklearno oružje kao na zastarjelo rješenje. »New York Times« piše kako je nova nuklearna strategija izaziva kontroverze, kako kod konzervativne Amerike koja se protivi smanjenju nuklearnog naoružanja, tako kod liberalne Amerike koja traži od predsjednika da se obveže kako SAD nikada neće prvi iskoristiti atomsku bombu.

Inače, ovo je tek prvi Obamin konkretni korak ka viziji svijeta bez nuklearnog oružja. Drugi bi trebao učiniti već u četvrtak u Pragu gdje se nalazi s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim. Njih dvojica trebali bi konačno potpisati sporazum o reduciranju nuklearnog naoružanja.

Prema već postignutom dogovoru, svaka strana smanjit će broj nuklearnih glava na 1550. Inače, vjeruje se da SAD ima više od 2000 razmještenih strateških jedinica nuklearnog oružja, dok ih Rusija ima više od 2500. Novi sporazum zamijenit će sporazum START (Sporazum o reduciranju strateškog oružja) iz 1991., koji je istekao u prosincu. Osim toga, Obama je već sljedećeg tjedna domaćin sastanka na vrhu o neširenju nuklearnog oružja na kojem će gostovati deseci svjetskih čelnika.
vjesnik.hr

 
Nema komentara

Dodaj komentar

* obavezno polje

*

*
CAPTCHA image for SPAM prevention
Ako ne možete pročitati riječ, kliknite ovdje.
*
*