Od ponoći pušenje zabranjeno

10.04.2010 07:45 Starost: 7 yrs

U ponoć je završilo šestomjesečno prijelazno razdoblje tijekom koga su ugostitelji svoje kafiće i restorane trebali opremiti ventilacijom kako bi u njima i dalje bilo dopušteno pušenje. Pušit će se moći samo u onima koji su prema Zakonu o ograničenoj uporabi duhana dobili odgovarajuću dozvolu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Zabrana pušenja u kafiće se vraća nakon gotovo godinu dana od stupanja na snagu Zakona o ograničenoj uporabi duhana. Zaprimljeno je 357 zahtjeva za izdavanje rješenja za prostor za pušenje od ukupno oko 16.000 ugostitelja koji posluju u Hrvatskoj. Dozvolu je dobilo 156 kafića i pet drugih objekata - pizzeria, pansion i tri hotela.

Tako će u kafićima do 50 četvornih metara pušenje biti dopušteno jedino ako su uveli odgovarajući sustav ventilacije i filtriranja prostora koje propisuje zakon, a u onima veće kvadrature u posebnim prostorima koji ne mogu biti veći od 10 do 20 posto ukupnoga prostora.

Više pušačkih kafića od jeseni

Predsjednik Ceha ugostitelja pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Zlatko Puntijar smatra da je mali broj zahtjeva za dozvolu pušenja u kafićima rezultat gospodarske krize, ali i početka sezone ljetnih terasa koju će većina ugostitelja iskoristiti za unutarnje radove na prilagodbi kafića. Stoga znatno više zahtjeva očekuje na jesen.

No ventilacija traži investiciju, što je za većinu ugostitelja problem. Serviseri, pak, tvrde da cijene nisu toliko visoke. Vrijednost opreme za ventilaciju za prostore do 50 četvornih metara stoji između 25 i 43 tisuće kuna bez PDV-a. Vlasnike većih lokala, koji 20 posto prostora izdvoje kao pušački, ventilacija će stajati između 24 i 56 tisuća.

Svrha Zakona o ograničenoj uporabi duhana

Svrha Zakona o ograničenoj uporabi duhana i duhanskih proizvoda je da nepušače i pušače zaštititi od duhanskog dima. Nepušač izložen duhanskom dimu ima do 35% veći rizik oboljenja od malignih bolesti. Neće biti većih gubitaka u ugostiteljstvu zbog zakona, što pokazuju iskustva drugih zemalja, kazao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem.

Nezavisni saborski zastupnik Dragutin Lesar je istaknuo paradoks da država sa 70 milijuna kuna potiče proizvodnju duhana, a nakon toga donosi tako rigidan zakon. 

Ovo je zakon protiv pušenja, a ne pušača. Velikih financijskih gubitaka neće biti jer 70% građana su nepušači, smatra pak psihijatar Veljko Đorđević.

Zaštita građana, visoke kazne

Ministar Darko Milinović ističe da je jedva dočekao istek prijelaznog razdoblja jer je cilj zakona zaštita građana od štetnog utjecaja duhanskog dima na njihovo zdravlje. Podsjeća da pušenje izaziva mnoge bolesti te da od posljedica pušenja godišnje u Hrvatskoj umre 10.000 ljudi.

Javne prostorije bez pušača

Za sve koji se ne budu pridržavali zabrane pušenja predviđene su kazne. Tako će gost koji zapali cigaretu u kafiću bez dozvole za pušenje platiti 1000 kuna, a konobar koji ga nije spriječio u toj namjeri od 500 do 1000 kuna. Kazne za ugostitelje su od 30.000 do 150.000 kuna.
hrt.hr

 
Nema komentara

Dodaj komentar

* obavezno polje

*

*
CAPTCHA image for SPAM prevention
Ako ne možete pročitati riječ, kliknite ovdje.
*
*