Rohatinski - Za spas gospodarstva potrebno je još mnogo rada

13.04.2010 19:29 Starost: 7 yrs

Potreban nam je održivi ekonomski rast, a nakon što se gospodarstvo pokrene, najdugovječniji problem ostat će nezaposlenost, zabrinut je Rohatinski.

Velika dvorana riječkog Ekonomskog fakulteta bila je pretijesna za sve studente koji su htjeli poslušati izlaganje guvernera HNB-a Rohatinskog na temu “Monetarna politika u vrijeme krize”.

Iako je organizator, Udruga ALUMNI EFRI, susret zamislila kao tematsku raspravu, aktivno sudjelovanje studenata je izostalo pa se tako događanje, uz uvodnu riječ saborskog zastupnika SDP-a Slavka Linića, svelo na poučno predavanje guvernera o uzrocima i načinima prevladavanja krize. Kao smjernica izlaganju Rohatinskom je poslužila knjiga Josepha Stiglitza “Slobodan pad” u kojoj ovaj američki ekonomist, kritizirajući Obaminu administraciju, predlaže proaktivne, socijalno pravedne mjere za poticanje gospodarstva.

 - Ovo će biti godina stagnacije, bez strukturnih promjena; želimo li izaći iz ekonomske krize, potrebno je sačuvati financijsku stabilnost, uvažiti položaj pojedinih sektora i smanjiti državnu potrošnju. U nas još uvijek 80 posto prirasta ukupnih kredita završava u javnom sektoru, a rebalansi su tek kozmetika. Potreban nam je održivi ekonomski rast, a nakon što se gospodarstvo pokrene, najdugovječniji problem ostat će nezaposlenost, zabrinut je Rohatinski. Tvrdi da su mjere poduzete za spas gospodarstva energične, no potrebno je još mnogo rada i strpljenja.
vecernji.hr

 
Nema komentara

Dodaj komentar

* obavezno polje

*

*
CAPTCHA image for SPAM prevention
Ako ne možete pročitati riječ, kliknite ovdje.
*
*