CMA - Vjerojatnost bankrota Hrvatske 20,1%

08.07.2010 15:11 Starost: 6 yrs

Među deset najrizičnijih zemalja osim Grčke nalaze se još tri čalnice EU: Rumunjska (25,5 posto), Letonija (23,6) i Bugarska (22,8). Od Hrvatske su u EU još rizičnije Portugal, Mađarska, Irska i Španjolska, piše Seebiz.eu.

CMA grupa Hrvatsku je u najnovijem izvještaju smjestila na neslavno 16. mjesto ljestvice zemalja prema vjerojatnosti da u idućih pet godina više neće moći vraćati svoje dugove (default), prenosi portal Seebiz.eu

Izvještaj koji kreditorima služi za provjeru rizika ulaganja Hrvatsku svrstava u skupinu zemalja vrlo visokog rizika s kumulativnom vjerojatnošću za default (CPD) od 20,5 posto. Ta nas brojka stavlja uz bok Libanonu, a 0,2 postotna boda bolji smo od Španjolske što i nije tako utješno s obzirom na rastući španjolski deficit posljednjih godina.

CPD mjeri vjerojatnost da neka država idućih pet godina neće moći plaćati svoje obveze, a temelji se na kretanju vrijednosti CDS-ova (financijskih izvedenica koje investitori kupuju kako bi se osigurali od bankrota neke zemlje). Na toj ljestvici država s najvećom vjerojatnošću bankrota jest Venezuela. Naime, Venezuela ima 58,4 posto izgleda za default, Grčka je druga sa 53 posto, a Argentina treća sa 48 posto.

Među deset najrizičnijih zemalja osim Grčke nalaze se još tri države EU, Rumunjska (25,5 posto), Letonija (23,6) i Bugarska (22,8). Od Hrvatske su u EU još rizičnije Portugal, Mađarska, Irska i Španjolska, piše Seebiz.eu.

 
Nema komentara

Dodaj komentar

* obavezno polje

*

*
CAPTCHA image for SPAM prevention
Ako ne možete pročitati riječ, kliknite ovdje.
*
*