Europske poljoprivrednike treba dodatno zaštititi

15.12.2016 21:02 Starost: 6 days

Govoreći na plenarnoj sjednici o nestabilnosti cijena poljoprivrednih proizvoda na tržištu EU-a zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) od Europske komisije zatražio je uvođenje dodatnih mjera zaštite poljoprivrednih proizvođača.

“Još prije trideset godina na fakultetima su nas učili da su cijene poljoprivrednih proizvoda najviše podložne nestabilnosti. Mogu razumjeti da se o toj temi tako govorilo prije tri ili pet desetljeća. No ne mogu razumjeti da i danas, uz sva postojeća teorijska saznanja i ekonomske mehanizme i alate koji su nam na raspolaganju, opet raspravljamo o nestabilnosti cijena poljoprivrednih proizvoda”, rekao je Jakovčić. Europski poljoprivredni sektor, upozorio je Jakovčić, izložen je sve oštrijoj konkurenciji.


“Ne smijemo zanemariti da su pojedine zemlje, poput Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Brazila, odlučile povećati ulaganja u poljoprivredu. Izborom Donalda Trumpa za novog predsjednika SAD-a, koji najavljuje da će biti usredotočen na nacionalnu ekonomiju, može se očekivati još veća pomoć države američkoj industriji i poljoprivredi. Europa mora naći adekvatan odgovor na takve izazove i dodatnim mjerama pomoći razvoj svoje poljoprivrede. Konretne mjere trebamo donijeti na razini cijele EU i na nacionalnim razinama, ali, što posebno ističem, i na razini regionalnih i lokalnih vlasti. Jer mehanizmi poticanja poljoprivredne proizvodnje, kojima raspolaže Europska komisija, nisu dovoljni”, poručio je Jakovčić.


Zastupnik IDS-a ukazao je i na problem nepoštene trgovačke prakse.
„U opskrbnom lancu od polja do trgovačkih polica previše je sudionika koji se nepošteno odnose prema poljoprivrednim proizvođačima. Pozivam Europsku komisiju da uvede mehanizme dodatne zašite naše poljoprivrede”, zaključio je Jakovčić.     

Flash is required!
 
Nema komentara

Dodaj komentar

* obavezno polje

*

*
CAPTCHA image for SPAM prevention
Ako ne možete pročitati riječ, kliknite ovdje.
*
*