Blago srednjeg vijeka

17.12.2016 18:38 Starost: 4 days

Arheološki muzej Istre, u suradnji s Državnim arheološkim muzejom u Varšavi (PaństwoweMuzeumArcheologiczne w Warszawie) organizira gostovanje izložbe Blago srednjeg vijeka – arheološki nalazi iz Poljske.

Izložba je svečano otvorena u subotu, 17. prosinca, u 19 sati u Galeriji C8, Carrarina ulica 8 u Puli.

Otvorena je do 19. veljače 2017, a može se pogledati svaki dan od 09,00 do 21,00 sat. Ulaz je slobodan.

Izložba je prvi put postavljena u Varšavi 2007. godine, a nakon toga je gostovala u nekoliko gradova u Njemačkoj, Norveškoj i Irskoj.

Predmeti koji će biti predstavljeni na izložbi najdragocjeniji su primjerci iz Državnog arheološkog muzeja u Varšavi, a prikazuju različite dekorativne stilove i vrste ukrasa koji su se upotrebljavali u ranom srednjem vijeku. Među njima se nalaze luksuzni, zlatni i srebrni, čija je proizvodnja zahtijevala umijeće naprednim vještinama srednjovjekovnih majstora, ali i jednostavni brončani predmeti.

Na izložbi je prikazano prstenje, ogrlice, privjesci, naušnice, sljepoočničarke, narukvice, stakleni ukrasi, ukrasne i pojasne kopče te križevi.

Predmeti su pronađeni na arheološkim lokalitetima u Poljskoj, Bjelorusiji i Ukrajini. Posebno mjesto zauzima nakit iz prekrasnog skupnog nalaza – ostave iz sredine 11. stoljeća, pronađene u Borucinu u središnjoj Poljskoj.

Postav izložbe nije suhoparna prezentacija arheoloških nalaza iz određenog razdoblja, područja ili određene etničke grupe. Autori su je definirali kao prezentaciju određene vrste predmeta – onih kojima se ukrašavalo ljudsko tijelo i nošnja, proizvoda ranosrednjovjekovnih obrtnika, jedinstvenih umjetnička djela, s naglaskom na njihovu estetsku i tehnološku vrijednost.

Autori izložbe su AndrzejPiotrowski, Magdalena Ruszkowska i JoannaŻołkowska, kustosi Odjela za srednji i novi vijek u Državnom arheološkom muzeju u Varšavi, a izložba je u Puli postavljena uz pomoć restauratorica Arheološkog muzeja Istre Monike Petrović i AndreeSardoz te tehničke službe na čelu s Milanom Stanićem. Grafičko oblikovanje i dizajn potpisuje Vjeran Juhas.

 
Nema komentara

Dodaj komentar

* obavezno polje

*

*
CAPTCHA image for SPAM prevention
Ako ne možete pročitati riječ, kliknite ovdje.
*
*