Tko još nije kušao ovčji sir s Male Učke puno je propustio, ali naravno uvijek ima načina kako to možete sebi nadoknaditi.

Mala Učka je najviše istarsko naselje, smješteno na jugozapadnoj padini Učke, ispod najvišeg vrha u Istri Vojaka na 995 metara nadmorske visine. Mala Učka sastoji se od dvaju zaselaka između kojih teče potok, a okruženo je živopisnim šumama i planinskim pašnjacima.
MALA UČKA

U Maloj Učki prije 2. svjetskog rata postojala su 22 stambena objekta i 45 gospodarskih zgrada, ali je tijekom 1944. godine selo spaljeno i uništeno od nacističkih postrojbi. Danas je selo gotovo pa napušteno. Pojedine se kuće obnavljaju i preuređuju u vikendice. Naselje je upisano u registar nepokretnih spomenika kulture kao ruralna cjelina. Karakteristika strukture naselja su zidani gospodarski objekti s krovnim pokrivačem od biljne građe. Tu se nalazi i malena crkvica podignuta početkom 20. stoljeća.

Na okolnim njivama jako dobro je uspijevao krumpir. Ovdje je bilo vrlo razvijeno ovčarstvo, pa je i danas poznat i cijenjen učkarski sir koji proizvodi Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo „Maliki“. Njihov ovčji sir nosi markicu “Proizvedeno u Parku prirode Učka”.

OPG „Maliki“ tehnologiju izrade sira preuzeli su od lokalnih ovčara kako bi se bolje uklopili u lokalne ukuse i kulturu, no sačuvali su legendarnu ovčarsku vještinu pastira sa Šar planine. Danas njihovo stado broji oko 600 ovaca. Potrebe i potencijala za širenje posla ima, ali nedostaje radne snage. Danas u Hrvatskoj malo tko želi biti pastir.

Pastirski život nije lagan i u sezoni mužnje malo je vremena za odmor. Treba s ovcama pješke odraditi i dvije velike seobe. U studenom stado se spušta s Učke do zimovališta kraj Vodnjana, a u svibnju se vraća na pašnjake Male Učke.

Nagrada za taj trud je izvrstan i nadaleko cijenjeni ovčji sir koji se nalazi na jelovnicima mnogih dobrih restorana u Istri i Kvarneru. Ovčji sir i skuta se mogu nabaviti na Učkarskom sajmu i pulskoj solidarnoj ekološkoj tržnici. Skuta se može nabaviti dnevno svježa u Konzumovim trgovinama u Opatiji i Matuljima.

Facebook Komentari