Festival koji je dio dugoročnog međusektorskog projekta zaštite, obnove i revitalizacije orgulja i orguljske glazbe u Istri ORGANUM HISTRIAE (ex DANI ORGULJA U ISTRI) predstavljen je u Bujama. Prema najavi organizatora Istru očekuje još jedan uzbudljiv festival koji će vratiti orguljama prijestolje kraljice instrumenata i reinterpretirati ga u suvremenosti. Ovogodišnji koncertni program odvija se na tri prošlogodišnje i dvije nove lokacije. 

Kroz dvdeset i tri godine koliko festival traje održano je 126 koncerata u čak 19 istarskih mjesta i gradova (Umag, Pula, Buje, Završje, Sv. Petar u Šumi, Pićan, Brtonigla, Novigrad, Dajla, Svetvinčenat, Motovun, Barban, Kanfanar, Grožnjan, Rovinj, Žminj, Oprtalj, Labin, Poreč), te u nekoliko slovenskih i talijanskih mjesta na istarskom poluotoku. Sedam izložbi posvećenih orguljarstvu, te likovnih i dizajnerskih izložbi nadahnutih orguljama. U okviru projekta mladi orguljaši i drugi glazbenici imali su priliku učiti od vrhunskih majstora kroz desetak seminara orguljske interpretacije eminentnih europskih orguljaša te nastupati na našem Festivalu.

Konferenciji za medije nazočio je i mladi španjolski orguljaš Víctor Manuel Baena de la Torre, zvijezda promotivnog koncerta pod nazivom Batalla Imperial koji se u srijedu 18.08.2021. s početkom u 20:00 sati održava u Bujama, u župnoj crkvi Sv.Servula na restauriranim povijesnim orguljama G. Callida iz 1791. godine.

 

KONCERTNI PROGRAM:

18.8.2021.- SRIJEDA – 20.00

Buje, Župna crkva sv. Servula / Duomo. di S.Servolo

PROMOTIVNI KONCERT

Orgulje G. Callido 1791.

Víctor Manuel  Baena de la Torre,

orgulje / organo (ES/NL)

BATALLA IMPERIAL

1.9.2021., SRIJEDA – 20.00

Pula, Katedrala Uznesenja Marijina, orgulje Eisenbarth 2001.

KONCERT OTVORENJA

orgulje Eisenbarth 2001.

Festivalski ansambl istarskih mladih glazbenika

‘ORGANUM HISTRIAE’

MUSICA AETERNA

3.9.2021. – PETAK– 20:00

Motovun – Crkva BDM od Servita

Orgulje G. Callido, 1797. / restauracija Premiata Fabbrica Organi F. Zanin 2006.

Mladen Bonomi  i Dubravko Ćepulić Polgar, orgulje (HR)

BLOSSOMING YOUTH

4.9.2021.- SUBOTA – 20.00

Pazin- Župna crkva Sv.Nikole, orgulje Brondino Vegezzi-Bossi 1901.

Ursa Ljuban, orgulje  i  Lucija Rašeljka Petrač, flauta (HR)

FLÛTE HARMONIQUE

5.9.2021. – NEDJELJA – 20:00

Sv. Lovreč Pazenatički – Župna crkva Sv. Martina

Orgulje P. Nakić 1735. / restauracija Premiata Fabbrica Organi F. Zanin 2013.

SVEČANO ZATVARANJE FESTIVALA:

Francesco Di Lernia, orgulje (IT)

 IL VENTO CHE DIVENTA VOCE

Orgulje – instrument godine

U jeku pandemije Njemačka je za ovu, 2021. godinu proglasila orgulje svojim glazbenim instrumentom godine, kao prvome instrumentu s tipkama kojemu je ukazana ta počast! Ta informacija nije značajnije odjeknula u Hrvatskoj, no nama je od velike važnosti jer dijelimo zajedničku  misiju. Orgulje se smatraju kraljicom instrumenata, najveće su od svih glazbenih instrumenata i mogu imitirati gotovo sve instrumente simfonijskog orkestra. Orgulje su najimpozantniji instrument na svijetu: u novije vrijeme i napretkom tehnologije mogu proizvoditi na tisuće različitih zvukova, a svaki se odlikuje drugačijom tonskom visinom (od najdubljih do najviših registara glazbala, čak i onih koje čovjekovo uho ne može percipirati), brzinom, bojom te glasnoćom. UNESCO je od 2017. godine orguljsku glazbu i gradnju orgulja priznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu. Sve su to dovoljni razlozi da se ovaj instrument u svoj svojoj raznolikosti slavi u kontinuitetu, što mi u projektu Organum Histriae i  činimo!

 Lokacije i instrumenti

Ovogodišnji koncertni program odvija se na tri prošlogodišnje i dvije nove lokacije. Naime, kao i lani, oživjeti će orgulje Gaetana Callida iz 1791. godine u prekrasnoj baroknoj župnoj crkvi Sv. Servula u Bujama koje je prije dva desetljeća sjajno restaurirala talijanska tvrtka Brondino Veggezzi-Bossi, zatim orgulje kultnoga graditelja Petra Nakića iz 1735. godine, koje je 2013. restaurirala tvrtka Premiata Fabbrica Organi F. Zanin u župnoj crkvi sv. Martina Sv. Lovreču Pazenatičkom, te zasada najveće funkcionalne istarske orgulje Eisenbarth iz 2001. godine u pulskoj Katedrali Uznesenja Marijina o čijem održavanju, u suradnji s tvrtkom Eisenbarth, redovito brine mr. art Eduard Kancelar, profesor orgulja na Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Puli.  

Od dvije nove  festivalske lokacije, Motovun je zapravo naša stara i važna lokacija;  naime u crkvi Blažene Djevice Marije od Servita nalaze se vrijedne orgulje Gaetana Callida iz 1797., iako restaurirane 2006. (Premiata Fabbrica Organi F. Zanin), zbog veoma lošeg stanja pjevališta i planirane kompletne restauracije župne crkve Sv. Stjepana nije bilo moguće vratiti orgulje na originalno mjesto. Zbog toga je instrument montiran na privremenu lokaciju, postavljen u kućište i akustiku koja ne dozvoljava ostvarenje punog potencijala ovih većih 8 – stopnih orgulja. Nažalost, i dan danas, nakon punih petnaest godina nalaze  se na istoj privremenoj lokaciji. Posljednji put gostovali smo u Motovunu sada već davne 2009. godine. Osim povratka na svoje mjesto, ovaj instrument vapi za novom energijom i mladenačkim zanosom koji će mu udahnuti nov život i omogućiti sviralama da zapjevaju svoj slavni pjev, što će ovogodišnji koncert– iako uz mali ograničeni broj  mjesta za publiku zbog   epidemioloških uvjeta i komornih dimenzija same crkve – svakako omogućiti!

Druga ovogodišnja sasvim nova festivalska lokacija je Pazin i to Župna crkva Sv. Nikole u kojoj se nalaze orgulje tvrtke Vegezzi-Bossi iz 1901.godine. Restaurirala ih je 2013. godine Premiata Fabbrica Organi F. Zanin, u solidnom su svirnom stanju, te će naš ovogodišnji koncert, nadamo se, značiti i novu renesansu za ovaj instrument!

Priče o motovunskim, pazinskim, bujskim i brojnim drugim istarskim orguljama zasigurno će biti veoma zanimljive posjetiteljima naših koncerata te svim ljubiteljima baštine, a opširne tekstove o svim festivalskim instrumentima, o orguljama u Istri, svim umjetnicima i programima  može se naći na našoj službenoj internetskoj stranici www.organum-histriae.com.

Bogati i raznoliki popratni programi

I ove godine planiramo popratne programe kojima se nastoji popularizirati orguljašku baštinu i podići svijest o potrebi njezine zaštite i obnove, važne i za razvoj kulturnog turizma Istre.

Tako će u edukativnom dijelu maestro Francesco Di Lernia koji je na našem festivalu prvi put gostovao 2000. godine, dan prije koncerta kojim će svečano zatvoriti ovogodišnji MOF OH, upravo na Nakićevim orguljama u Sv. Lovreču Pazenatičkom održati majstorski seminar za grupu mladih orguljaša, kojima će ovo biti jedinstvena prilika da od stručnjaka za renesansnu i baroknu glazbu Italije i južne Njemačke dobiju izravnu poduku i razmijene iskustva o interpretaciji na povijesnim instrumentima.

Nakon prošlogodišnjeg online kviza “Što znate o orguljama i o projektu Organum Histriae?” koji je privukao nemali broj sudionika iz Hrvatske i inozemstva te se pokazao inovativnim,  zabavnim i edukativnim načinom privlačenja nove publike i zaljubljenika u orgulje te poklonika našeg projekta, pripremamo za tajni termin  uoči Festivala održati novi online kviz koji će ovaj puta biti posvećen prošlogodišnjem i ovogodišnjem program, pa savjetujemo pratiteljima na društvenim mrežama da budno prate informacije koje objavljujemo, a tu su za motivaciju i atraktivne nagrade naših partnera.

Vođeni obilazak župne crkve Svetog Martina te orgulja Petra Nakića iz 1735. godine pod nazivom “Prepoznaj svoj registar i postani orguljaš na pet minuta” realiziran prošle godine pokazao se konceptualno odlično pogođenim.  Sudionici su imali rijetku prigodu  izbliza doživjeti trenutno najvrijednije restaurirane i funkcionalne orgulje u Istri, fotografirati se na pjevalištu uz sviraonik, te uz asistenciju mladih orguljaša Elene Roce i Krešimira Klarića zasvirati odnosno proizvesti zvuk ukoliko nisu glazbeno educirani, mijenjati registre, postavljati pitanja. Ove godine idemo korak dalje – u suradnji sa Turističkim zajednicama Središnje Istre, Motovuna te Colours of Istria, ponudit ćemo gostima uz simboličnu cijenu vođene obilaske orgulja u Svetom Lovreču Pazenatičkom, Motovunu i Bujama.

I na kraju no ne manje važno – uz već ostvarenu partnersku suradnju sa KAF – Klubom amaterske fotografije Sveti Lovreč čije fotografije povijesnih orgulja krase našu internetsku stranicu i društvene mreže, koju smo ove godine na sličan način proširili i na Udrugu fotografa Fotovun, nova komplementarna suradnja s Udrugom za poticanje stvaralaštva Art studio Pula toliko je nadahnula njihove članove da je urodila brojnim autorskim radovima, te će se Udruga predstaviti prigodnom izložbom ‘Zvuci zemlje’ u Galeriji Placa u Svetom Lovreču. Izložba donosi 20-ak radova u keramici koji su nastali proteklih mjeseci u njihovoj radionici u Puli. Riječ je o njihovom specifičnom viđenju, ne samo orgulja kao instrumenta, već čitavog Festivala. Izložba se otvara 22. kolovoza u 20 sati i moći će se razgledati do 5. rujna, a uključuje i osebujan autorski suvenir – stilizirane keramičke orguljice  koje ćemo pokloniti izvođačima. Plakat izložbe izradila je članica Udruge Art Studio, Gordana Brborović.

Zahvale upućujemo

Ministarstvu kulture i medija, Upravnom odjelu za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Talijanskom kulturnom institutu u Zagrebu, agenciji Acción Cultural Española (AC/E) – Programu za internacionalizaciju španjolske kulture/Programme for the Internationalisation of Spanish Culture (PICE), gradovima Pula, Pazin i Buje, Općini Sveti Lovreč Pazenatički, tvrtki Zanin Organi kao službenom orguljaru,  Erste banci, Klubu amaterske fotografije KAF Sveti Lovreč, Udruzi fotografa Fotovun, Hotelu i restoranu La Parenzana kao službenom hotelu, tiskovnom pokrovitelju Glasu Istre, radijskom pokrovitelju Radiju Maestral, tvrtki Aromara i Vinariji Rossi čije će vrhunske proizvode naši gosti ponijeti kao uspomenu.                               

Osobito se zahvaljujemo Porečkoj i Pulskoj biskupiji, Katedrali Pula – Župi uznesenja Marijina, Župi Sv. Servula Buje, Župi Sv. Martina biskupa u Svetom Lovreču Pazenatičkom, Župi Sv. Nikole u Pazinu te Župi Sv. Stjepana prvomučenika u Motovunu.  

Upute posjetiteljima

Sukladno epidemiološkim uvjetima usuglašenim sa Stožerom civilne zaštite Istarske županije u cilju sprječavanja širenja bolesti COVID-19, uzrokovane virusom SARS-CoV-2, koncertu u Bujama 18. kolovoza 2021. godine može prisustvovati ograničen broj posjetitelja (50 osoba). Obavezna je dezinfekcija ruku i dobrodošlo je održavanje fizičke distance stoga preporučamo raniji dolazak na događanje kako bismo izbjegli stvaranje gužve. Zbog epidemioloških mjera potrebna je rezervacija mjesta na tel: 098/335416,na adresu: organum@organum-histriae.com i na Facebook stranici https://www.facebook.com/organumhistriae (messenger).

Facebook Komentari