Zastupnici su u četvrtak ukazali na teške uvjete u izbjegličkim kampovima na grčkim otocima i u BiH, koji bi mogli postati još gori dolaskom zime te žale zbog nedostatka rješenja.

U raspravi s povjerenikom Avramopoulosom i predstavnicima finskog predsjedanja, brojni su zastupnici istaknuli da će tisuće tražitelja azila dočekati i četvrtu zimu na europskom tlu u neprihvatljivim uvjetima. Zastupnici su situaciju u mjestima poput kampa Moria nazvali “opasnom” i “sramotnom”, te pozvali grčke vlasti da ubrzaju proces premještanja ljudi na kopno dajući prednost najugroženijima.

Naglasili su i nedostatak solidarnosti zemalja članica Europske unije s Grčkom. Pojedini zastupnici okrivili su Vijeće EU-a za neuspjeh u postizanju dogovora o novom zajedničkom europskom zakonodavstvu o azilu koji bi trebao pridonijeti ublažavanju pritiska na Grčku.

Izbjeglički kamp Vučjak u Bihaću mora se zatvoriti

U odvojenoj raspravi, zastupnici Europskog parlamenta osvrnuli su se na loše uvjete u kojima tražitelji azila žive u kampu Vučjak u Bihaću, u blizini granice s Hrvatskom. Naglasili su kako prenapučeni objekt ne zadovoljava minimalne uvjete za život, poput tekuće vode, sanitarnih čvorova i struje, te zahtijevaju njegovo hitno zatvaranje i premještaj izbjeglica i migranata u odgovarajuće prihvatne centre.

Brojni su zastupnici osudili nezakonito sprječavanje tražitelja azila da uđu u EU preko hrvatske granice te pozvali Europsku komisiju da istraži brojne navode o okrutnosti hrvatske policije prema onima koji pokušavaju zatražiti azil na teritoriju Republike Hrvatske.

Facebook Komentari