Arheološki muzej Istre iz Pule provodi podvodno arheološko istraživanje na području plaže
stare Barbarige, lokalitet rimske luke. U uvali Barbariga pod morem tim arheologa i ronioca ustanovio je monumentalnu strukturu čija je dužina 57 metara, sačuvana in situ u tri reda kamenih blokova, a sondiranjem je ustanovljen i temeljni blok.

Interes podvodnih arheologa su ostaci antičkog lučkog uređaja u uvali Barbariga, koji je najvjerojatnije kao dio operativne obale za ukrcaj i transport ulja morskim putem bio u službi obližnje  antičke uljare. Lokaliteta Barbariga – uljara još je 1950-ih istraživao arheolog Štefan Mlakar iz pulskog AMI-ja.

Širina strukture iznosi od 16 do 24 metra, s istakom u obliku slova L. Lučki uređaj građen je od kamenih blokova dimenzija 3,1 metara sa 2,6 metara.

Dosadašnji rezultati ovog istraživanja još su jedna potvrda da je područje Grada Vodnjan-
Dignano i u antici bilo poznato po proizvodnji kvalitetnog maslinovog ulja. Lokalitet Barbariga – uljara u zaleđu uvale raspolagala je s 20 tijeskova, što je svrstava u najveću uljaru na području Istre, a vjerojatno i šire. Lokalitet je datiran u 1. stoljeće. Na obližnjoj Punti Barbariga ostaci su i rimske peristilne vile.

Prema procjenama, uljara te veličine prerađivala je masline zasađene na površini od 240 do 300 hektara, a veličina cijelog posjeda procjenjuje se na 900 hektara. U podmorju su pronađene veće količine građevinske keramike, ulomci stolnog i kuhinjskog posuđa te amfora. Među njima ističu se amfore proizvedene na području Fažane kao i amfore tipa Dressel 6A. Većina nalaza već sada se može datirati u 1. stoljeće, što odgovara i obližnjem lokalitetu antičke uljare.

U istraživanju, uz voditeljicu dr. sc. Idu Koncani Uhač, sudjeluju i restauratorica AMI-ja
Andrea Sardoz, ronioci Sandra Kamerla Buljić, Moreno Almassi, Neven Kelemen, Antonio Ribić i Lucio Lorencin, fotograf Jerko Macura, arheologinja Dolores Matika te podvodna arheologinja Dušanka Romanović iz Arheološkog muzeja u Zadru.

Ostatke lučkog uređaja iz rimskog doba ustanovila je pak zračna arheologinja Sara Popović iz tvrtke ArheoProjekt kad je područje preletjela avionom. Istraživanja se provode u sklopu projekta “Istarsko podmorje” koji se oslanja na dokumentiranje, popisivanje i topografiju svih podvodnih lokaliteta vezanih za rimsku povijest.

Facebook Komentari