Ponukani glasinama o viđenjima Muflona u Južnoj Istri, sve do prigradskih naselja Pule, odlučili smo napisati kratki članak o muflonima kako bi vas malo bolje upoznali s ovim prekrasnim divljim životinjama.

Što je muflon?

Muflon je vrsta divlje ovce. Smatra se da je muflon jedna od dvije vrste koje su preci moderne domaće ovce. Muflon ima crveno-smeđu dlaku s tamnim prugama na leđima, dok mu je na trbuhu krzno nešto svjetlije. Mužjaci imaju velike rogove, zanimljivo je da ženke mogu ali i ne moraju imati rogove.

Foto: Dean Mladenović

Njihova prvobitna domovina je jugoistočna Azija, točnije vrste poznate pod nazivom Ovis orientalis. Donesen je na otoke u Sredozemlju još u neolitskom periodu, na Korziku, Sardiniju, Rodos i Cipar, vjerojatno kao napola udomaćena životinja, odnosno javlja se kao Ovis musimo ili Ovis ammon (Europski muflon). Sada je veoma rijedak na spomenutim otocima, te je po IUCN-u klasificiran kao ugrožena vrsta.

 

Sredinom 20. stoljeća, muflon je uspješno naseljen u zemlje centralne Europe: Njemačku, Austriju, Holandiju, Češku, Slovačku, Mađarsku, Bugarsku i Rumunjsku, pa čak i u neke sjeverne zemlje poput Finske.

Foto: Dean Mladenović

Od osamdesetih godina prošlog stoljeća muflon se uzgaja kao divljač po rančevima Sjeverne Amerike, na žalost najviše kao lovna divljač.

Uspješno je kloniran 2001. godine, a klonirani primjerak je živio 7 mjeseci, što ga čini prvim kloniranim sisavcem koji je ugrožen, a s tim eksperimentom dokazano je kako je moguće primijeniti surogat majke (u ovom slučaju ovcu) u slučajevima kloniranja divljih životinja.

I dodajmo za kraj, mufloni su se raširili i po drugim dijelovima Hrvatske, i zato učinimo da im boravak i život kod nas budu što manje stresni.

Facebook Komentari