Drugog dana Antonje u Rovinjskom Selu održane su 32. Izložba vina i 20. izložba maslinovih ulja Rovinjštine.

Udruga Agrorovinj održala aktivnosti vezane uz stručne teme koje dotiču proizvodnju maslinovih ulja i vina. Danas su u Rovinjskom Selu predstavili se najbolji s Rovinjštine. Naime, u sklopu natjecateljskog dijela koji se odnosi na fizikalno-kemijske i senzorne analize pristiglih uzoraka vina i maslinova ulja održano je proglašenje najuspješnijih proizvođača.

Maslinova ulja Rovinjštine

Ove je godine na ocijenjivanje predano i ocijenjeno rekordnih 86 uzoraka maslinovog ulja. Zlatnom medaljom nagrađeno je 63 ulja, a srebrnom medaljom 16 maslinovih ulja. Brončanu medalju dobilo je 7 ulja.

Ocijenjena ulja pretežito karakterizira balansirani okus osjećaja gorčine i pikantnosti, sa srednje izraženim voćnim i svježim mirisima. Vegetacijsku godinu obilježile su povoljne vremenske prilike koje su u konačnici rezultirale kvalitetnim urodom ploda maslina na Rovinjštini.

Posebno se ističu prva 5 ulja proizvođača među kojima su odlučivale nijanse u mirisima i okusima, a to su ulja Massima Mofardina, Hrvoja Labura, Borisa Korenića, Dragana Mofardina i Marka Črnca.

Šampionsku zlatnu titulu ove godine osvojio je Marko Črnac s ukupno 93 boda.        

Vina Rovinjštine

Ukupno je prikupljeno 39 uzorka vina: 19 uzoraka u kategoriji Profesionalni proizvođači – bijela vina, zatim 10 uzoraka u kategoriji Profesionalni proizvođači – crna vina, 6 uzoraka u kategoriji Proizvođači hobisti – bijela vina i Proizvođači hobisti – crna vina ukupno 4 uzorka.

Uzorci su predani na ocjenjivanje u Institut za poljoprivedu i turizam iz Poreča koji su obavili fizikalno–kemijske analize i organoleptički (senzorno) ocijenjivanje u kategoriji vina proizvedenih modernom i tradicionalnom tehnologijom. 

U kategoriji Profesionalnih proizvođača za bijela vina prvi nagradu s ukupno 88 bodova za Malvaziju istarsku I dobio je Viliam Lavižati te tako osvojio zlatnu medalju s najviše bodova u kategoriji.

U kategoriji Profesionalnih prozvođača crnih vina zlatnu šampionsku medalju dobio je P.O. Vivoda s ukupno 88 bodova za Teran.

U kategoriji Proizvođača hobista za bijela vina najviše bodova i zlatnu medalju dobila je Malvazija istarska od Davora Iskre, a u istoj skupini hobista u kategoriji za crna vina najviše bodova osvojio je Ivan Udovič za Crno miješano vino.

Posebne zahvale upućuju se Gradu Rovinj-Rovigno, Istarskoj županiji, Turističkoj zajednici grada Rovinja-Rovigno te brojnim sponzorima koji su manifestaciju podržali i ove godine.

Rezultati ocijenjivanja maslinovih ulja i vina objavljeni su na službenim mrežnim stranicama udruge www.agrorovinj.hr.

Facebook Komentari