Volonterski centar Istra i Udruga ZUM su u subotu, 02. listopada 2021., u sklopu manifestacije Hrvatska volontira 2021., održali su akciju čišćenja obale i priobalja u Šišanu, pri čemu se akciji odazvalo 17 volontera i volonterki, koji su uložili ukupno 68 volonterskih sati te prikupilo više od 5.000 litara (5 metara kubnih) raznog miješanog otpada

U akciju su se uključili i volonteri i volonterke s projekta “Za održivu budućnost”, kojeg provodi udruga ZUM, uz podršku Volonterskog centra Istra s ciljem osvještavanja problema onečišćenog okoliša i plaža. Projekt financijski podržava Europska unija u okviru programa Europskih snaga solidarnosti.

Šišansko priobalje i obala nisu pošteđeni djelovanju morskih struja i vremenskih neprilika koji tijekom cijele godine nanose različit, većinski plastičan otpad na obale naših plaža. Poznato je kako se morski resursi značajno zagađuju, Procjenjuje se da oko 80% morskog otpada dolazi iz kopnenih izvora i aktivnosti s kopna s naglaskom na plastiku jer je riječ o otpadu koji se s vremenom ne razgrađuje, nego dijeli na manje dijelove odnosno na mikroplastiku. Već na prošlim akcijama čišćenja, u Ližnjanu i Štinjanu, uočili smo veliki problem s plastičnim štapićima za uši koje je gotovo nemoguće počistiti jer se nalaze u velikim količinima, a kako su sitni vrlo brzo mogu prodrijeti u dublje slojeve zemlje. 

Sastav otpada većinom je sadržavao je veliku količinu stiropora, ali i svakodnevne uporabne predmete, od plastičnih štapića za uši, plastičnih čepova, plastičnih štapića lizaljki, vlažnih maramica, mrežastih plastičnih vrećica za pakiranje, celofanskih vrećica te plastične ambalaže velikih zapremnina. Plastični otpad koji se zadržao na priobalju već je progutala vegetacija i postala je staništom raznih kukaca i sitnih životinja.

Što možemo zajedno učiniti?

1. Mijenjajmo svoje svakodnevne navike tako što ćemo izbaciti iz uporabe jednokratnu plastiku.
2. Ako već moramo, pametnije koristimo plastiku.
3. Reciklirajmo plastiku koja se može reciklirati u lokalnom reciklažnom dvorištu.
4. Uložimo svoj novac na kupnju svakodnevnih predmeta koji su izrađeni od razgradljivih materijala ili izdržljivijih materijala koji će trajati desetljećima.
5. Odlazimo u trgovine i tržnice sa platnenim vrećicama u kojima ćemo nositi kupljene namirnice.
6. Dajmo prednost kupnji namirnica koje su pakirane u papir, koje se prodaju u većim količinama ili rinfuzo.

Hvala svim volonterima i volonterkama, ali i Općini Ližnjan na suglasnosti za korištenje javnog prostora i tvrtki Pula Herculanea d.o.o.-za komunalne usluge na dovozu i odvozu kontejnera za glomazni otpad te donaciji vreća za smeće. 

Volonterski centar Istra

Facebook Komentari