Polako ali sigurno zima je otvorila vrata prirode i spustila se među nas onako kako samo ona to zna, hladna, vjetrovita, kišna, tmurna, a onda opet sunčana, prozračna ali ipak i dalje hladna. Sakrila je zima sjemenje, crve, insekte i mnoge izvore hrane za male ptice stanarice, svakim danom sve je teže doći do hrane, hrane koja će dati energiju za hladnu zimsku noć i tako iz dana u dan iz noći u noć, malene ptice bore se za život.

Prehrana ptica preko zime nije što je bila prije čovjekove dominacije planetom, tisuće okolnosti se je promijenilo i priroda na mnogim područjima funkcionira drugačije.

Ptice u prirodi teško dolaze do dovoljnih količina hrane preko zime, to je još više izraženo za vrijeme jakih i hladnih zima kada je dostupnost hrane drastično ograničena, da li je zima koja je pred nama takva, to ćemo tek doznati.
Zima je doba gladovanja za ptice, hrane nema u dovoljnim količinama, a čak i kada zime nisu previše hladne mnoštvo ptica ugiba od neishranjenosti i zato su mnogi ljubitelji prirode odlučili pomoći pticama.

Nije to neka novina, prehrana ptica preko zime je počela onog trena kada je čovjek sagradio prva veća naselja uvidjevši koliki značaj osim svoje ljepote i pjeva imaju ptice za prirodu i ljudsku zajednicu, naime one će cijelo proljeće i ljeto uništavati mnoštvo nametnika i to za vrijeme odgoja mladih ptića. Par roditelja zna uloviti i po nekoliko tisuća nametnika, raznih crvića i ličinki po voćnjacima, vrtovima i parkovima, donoseći korist prirodi i ljudima.

Zato svaki ptičji život ima ogromnu vrijednost i to ne samo vlastitog života već i zbog podmlatka koji će donijeti na svijet.

Treba li hraniti ptice preko zime?

Često se postavlja pitanje treba li hraniti ptice preko zime, odgovor je jednostavan, naravno da treba, ako smo im narušili prirodu, onda je na nama dužnost i obaveza pomoći tim divnim stvorenjima, ali ne treba zanemariti tu dužnost i obavezu do proljeća. Naime, kada se ptice naviknu na vašu hranilicu, potrebno ju je redovito održavati punom. Jer kada se ptice naviknu na vaše hranilište iste zanemare ostala mjesta gdje inače traže hranu, pa shodno tome ta druga hranilišta preuzmu neke druge ptice i ove s vašeg hranilišta na njemu ne bi našle hranu i ostale bi gladne.

Najvažnije pravilo ako započinjete hraniti ptice preko zime, činite to redovito tijekom cijele zime. Ptice se lako naviknu na siguran izvor hrane koju ste postavili te se svakodnevno vraćaju na vašu hranilicu tijekom cijele zime. Nemojte nikako naglo prekidati hranjenje jer će ptice nestankom dotad pouzdanog izvora hrane ostati uskraćene i s hranom koju su mogle pronaći negdje drugdje, naime pošto su dani veoma kratki, vrijeme za pronalazak hrane na drugom mjestu je veoma kratko, a ako ga ne nađu, smrt je najvjerojatniji ishod za ptice koje su se naviknule na hranilicu koju ste vi postavili.

Postavljanje hranilica za ptice

Kod postavljanja hranilice posebnu pozornost posvetite da to mjesto bude na sigurnom mjestu, odnosno da ne bude dostupno predatorima čiji plijen ptice mogu postati, znači učiniti ga nepristupačnim mačkama, te raznim sokolovkama koje vrebaju plijen iz zraka.

Ptice hranite raznim sjemenkama koje su bogate uljima, među kojima su najvažniji neprženi i nesoljeni crni ili šareni suncokret, za hranjenje su također pogodne i sirove sjemenke bundeve, orasi, lješnjaci, nesoljeni kikiriki, te smjesa sitnih sjemenki koje se prodaju kao hrana za kanarince ili srednje velike papige. Žitarice, kukuruz i riža također su pogodna hrana za neke vrste ptica, također u trgovinama za kućne ljubimce možete nabaviti žive crve brašnare kao idealnu nadopunu za neke ptice.

Životinjske masti su također neophodne, goveđi loj se sprema u obliku kuglica pomiješanih s raznim sjemenkama, te nesoljeno svinjsko salo i to samo masni dio bez mesa.
 
Također je odlično pripremiti razno svježe ili sušeno voće, među kojima je svakako najvažnija jabuka, ali je vrlo korisna i sušena smokva te kokosov orah. Osim toga i razni ostaci iz vaše kuhinje, kao što je kuhana riža, tijesto, kuhani kukuruz, zeleno povrće i voće. Ptice treba hraniti istovremeno svim tipovima hrane kako bi bile zadovoljene potrebe različitih vrsta ptica.

Važna napomena: nikako nemojte ptice hraniti kruhom jer ga ptice ne mogu lako probaviti, te se često dogodi da od njega obole i uginu.

Facebook Komentari