Europski parlament žali zbog nasilnog preuzimanja Afganistana, traži veću humanitarnu pomoć i koordinirani odgovor za zaštitu najugroženijih.

Zastupnici su zgroženi izvješćima o nasilju koja uključuju smaknuća, novačenje djece-vojnika, suzbijanje mirnih prosvjeda i izražavanja neslaganja te ograničavanje ljudskih prava, posebno usmjereno na žene i djevojčice. U rezoluciji koja je u četvrtak prihvaćena s 536 glasova za, 96 protiv i 50 suzdržanih pozivaju EU i države članice da surađuju kako bi se olakšala daljnja evakuacija ugroženih europskih građana i Afganistanaca, posebno upotrebom sigurnih koridora.

Eurozastupnici pozivaju

· Olakšati daljnju evakuaciju ugroženih građana EU-a i Afganistana

· Operativni angažman s talibanima, bez njihovog službenog priznavanja

· Ni pod kojim okolnostima ne smije doći do prisilnog vraćanja u Afganistan

· Potpora zemljama u afganistanskom susjedstvu i stvaranje humanitarnih koridora

· EU treba ojačati kapacitete za samostalno djelovanje

Eurozastupnici ističu kako će najveći dio afganistanskih izbjeglica zaštitu potražiti u susjednim zemljama. EU bi stoga trebao dati dodatnu potporu tim državama i pomoći u stvaranju humanitarnih koridora za pružanje pomoći u hrani, vodi, sanitarnim potrepštinama i lijekovima. To međutim ne može biti zamjena za pravu europsku politiku azila koja bi kao prioritet trebala uključivati preseljenje najugroženijih i najranjivijih osoba te posebni vizni program za afganistanske žene koje traže zaštitu od talibanskog režima.

Parlament također apelira na države članice da ponovno razmotre aktualne i nedavne zahtjeve za azilom, uključujući one odbijene te ističe da ni pod kojim okolnostima ne smije doći do prisilnog vraćanja u Afganistan. Zastupnici su ponovno pozvali Komisiju da predstavi zakonodavni prijedlog za humanitarne vize te od država članica zatražili ravnopravnu podjelu odgovornosti u osiguravanju zaštite.

Operativni angažman s talibanima, ali ne i njihove službeno priznavanje

Europarlamentarci su potvrdili da je za logistička i humanitarna pitanja potreban operativni angažman s talibanskom vladom kako bi se potrebitim civilima pružila humanitarna pomoć, a stranim državljanima i Afganistancima koji žele napustiti zemlju omogućio siguran prolaz. Međutim, ti bi kontakti trebali ostati strogo ograničeni u navedene svrhe. Zastupnici su istaknuli da se nisu stekli uvjeti za političko priznavanje talibanskih de facto vladara koji trenutačno uništavaju postignuća ostvarena u posljednjih 20 godina.

Poziv na uzbunu Europskoj uniji

Povlačenje američkih i međunarodnih snaga iz Afganistana je izraz kolektivnog neuspjeha zapadne vanjske i sigurnosne politike i strategije, ocijenili su zastupnici, te zaključili kako se iz tog iskustva trebaju izvući ozbiljne pouke za budućnost. Također su istaknuli da ovaj neuspjeh može predstavljati stratešku prednost za nezapadne sile i susjedne zemlje, prije svega Pakistan, kao i Kinu te u manjoj mjeri Rusiju.

Konačno, europarlamentarci su poručili kako EU treba značajno ojačati sposobnost za samostalno djelovanje i za snažniju suradnju u području obrane izgradnjom istinske europske obrambene unije.

Rezolucija je dostupna ovdje

https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/texts-adopted.html

EP multimedijska rubrika: EU – Afganistan

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/eu-afghanistan_20003_pk

Factsheet – EU-Afghanistan relations

https://eeas.europa.eu/sites/default/files/factsheet_eu_afghanistan_november-2020_final_final.pdf

Facebook Komentari