Potpisani ugovori o dodjeli potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju vrijedni milijun kuna
Istarska županija je tijekom godine već izdvojila preko 3,5 milijuna kuna za projekte i programe iz područja poljoprivrede, šumarstva, lovstva, ribarstva i vodnog gospodarstva, u Spomen domu, u Pazinu, potpisani su ugovori o dodjeli „de minimis“ potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju, za što je osigurano dodatnih milijun kuna. Ugovore je s korisnicima potpora, kojih je ukupno 87, potpisao istarski župan Boris Miletić.

„Istarska županija u kontinuitetu pruža potporu poljoprivredi i držim da svaka zemlja koja želi imati razvijeno gospodarstvo mora imati i razvijenu poljoprivredu. Podsjetit ću da smo dovršili i kapitalni projekt izgradnje najvećeg sustava javnog navodnjavanja Červar Poreč-Bašarinka, čija vrijednost premašuje 120 milijuna kuna. Svi pamtimo i veliku sušu na Poluotoku, zbog koje smo bili primorani uvesti redukciju upotrebe pitke vode I. stupnja, ali iz koje smo izostavili sektor poljoprivrede. Također, velika je vijest bila i da je Europska komisija upisala Meso istarskog goveda – našeg boškarina u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla na razini EU“, kazao je župan i dodao:

„Osim ulaganja u infrastrukturu, naše je strateško opredjeljenje razvoj poljoprivrede u tri smjera. Prvo je zaštita naših autohtonih poljoprivrednih proizvoda oznakom izvornosti. Drugo, radimo na jačem povezivanju poljoprivrede i turizma kako bi naši gosti jeli izvorne lokalne proizvode. I posljednje, budući da smo mali da bi konkurirali kvantitetom, opredijelili smo se za izvrsnost i vrhunsku kvalitetu“.

Veliku ulogu u razvoju istarske poljoprivrede ima i ekološka proizvodnja proizvoda koji imaju dodanu vrijednost u zdravoj prehrani domaćeg stanovništva, ali i turista. Pored navedenog, tu su i ostale Mjere iz Programa od izuzetnog značaja za razvoj i certificiranje autohtonih istarskih proizvoda sa zaštićenom oznakom izvornosti te ostanku mladih ljudi u ruralnom prostoru i njihovom bavljenju primarnom poljoprivrednom proizvodnjom.

Korisnici mjera, sukladno Javnom pozivu, su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, koja imaju poljoprivredna površine i poljoprivrednu proizvodnju na području Istarske županije, a koje zadovoljavaju kriterije propisane za pojedine mjere.

 

Facebook Komentari