Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom  prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji se bave zaštićenim i marketinškim oznakama. Ova akcija jedinstveno je ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost te omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva. 

Veliki interes za ovo tradicionalno natjecanje, koje se održava već desetu godinu, pokazuje i broj od oko 160 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske, članova Iter Vitisa, a po prvi puta se pridružuju i prijavitelji iz Bosne i Hercegovine. Završna dodjela nagrada održat će se 28. veljače u  opatijskom hotelu Royal.

Iz Istarske županije evaluirano 7 projekata

Predstavljen je projekt obnove stare mletačke palače (B&B Della Croce) u središnjoj Istri, Svetvinčenat, koja uz smještaj promovira lokalne proizvode i društveno koristan rad kroz organizaciju raznih radionica.

Iz Svetvinčenta se predstavio i Kampanjole d.o.o. sa svojim projektom Eko bira, jedinim hrvatskim craft pivom proizvedenim od ječmenog slada iz vlastitog uzgoja.

Relais and Wine San Tommaso iz Bala nudi odmor u rustikalnom ambijentu uz vrhunske smještajne kapacitete i eno-gastronomski užitak. 

Vinarija Arman Marijan Wines iz Vižinade, u kojoj posebnu pažnju posvećuju autohtonim istarskim sortama malvaziji i teranu.

Agroturizam Selo Mekiši s lokalnim specijalitetima i pršutanom.

Udruga proizvođača Momjanskog Muškata gdje je komisiji prezentiran Muškat momjanski, a na OPG-u Merklin Karin (Stara štala) komisija je evaluirala njihov održivi projekt, Od polja do stola, kao i sve djelatnosti kojima se obitelj bavi.

Facebook Komentari