„Istarski ovčji sir” / „Istrski ovčji sir” dobio je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, što je službeno objavljeno u Službenom listu Europske unije 10. prosinca 2025. godine. Time je naziv proizvoda upisan u registar oznaka zemljopisnog podrijetla za poljoprivredne proizvode te je zaštićen na području cijele Europske unije. EU znak zaštićene oznake izvornosti na ambalaži potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda vrhunske kvalitete.

Postupak zaštite naziva „Istarski ovčji sir” / „Istrski ovčji sir” pokrenule su Udruga uzgajivača istarske koze i ovce iz Hrvatske te Zveza društev rejcev drobnice Slovenije.Obje udruge su u svojim državama provele obvezne nacionalne postupke zaštite te su, po njihovu završetku, Europskoj komisiji podnijele zajednički zahtjev za registraciju zaštićene oznake izvornosti.

Zajednička hrvatsko-slovenska inicijativa

„Istarski ovčji sir” / „Istrski ovčji sir” je tvrdi, punomasni sir proizveden koagulacijom sirovog ili pasteriziranog ovčjeg mlijeka pomoću sirila uz izdvajanje sirutke. Sir je cilindričnog oblika, glatke kore žuto-smeđe do smeđe boje, dok je u presjeku boje slonovače ili slame. Tekstura mu je slabo elastična, reziva do blago lomljiva, a okus pun, pikantan i hranjiv, s izraženim mirisnim notama ovčjeg mlijeka i aromom bilja kojim se ovce hrane.

Duljim zrenjem sir dobiva intenzivniji, pikantniji okus te se pri konzumaciji topi u ustima, uz naglašene mliječne i zemljane note. Posebne karakteristike rezultat su:polu-ekstenzivnog načina uzgoja ovaca, sastava mlijeka autohtone pasmine istarske ovce / istrske pramenke, stoljetne tradicije i vještine proizvodnje ovčjeg sira na području Istre.

Hrvatska sada ima 52 proizvoda zaštićena u EU

Republika Hrvatska trenutačno ima 52 proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti (ZOI), zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) izajamčeno tradicionalni specijalitet (ZTS). Ti se proizvodi vode u EU registrima oznaka zemljopisnog podrijetla i tradicionalnih specijaliteta.

Uz novoregistrirani „Istarski ovčji sir” / „Istrski ovčji sir”, zaštićeni su i brojni drugi hrvatski proizvodi, među kojima: Samoborski bermet, Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta, Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje, Zagorski bagremov med, Zagorski štrukli / Zagorski štruklji, Meso istarskog goveda – boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina, Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka, Lumblija, Goranski medun, Dalmatinska janjetina, Slavonska kobasica, Komiški rogač, Novigradska dagnja, Varaždinsko bučino ulje, Meso turopoljske svinje, Meso crne slavonske svinje, Ludbreški hren, Vrbovečka pera, Istarski med / Istrski med i Dalmatinski med.

Facebook Komentari