Jesenski mjeseci donijeli su izuzetnu vidljivost Istre u međunarodnim medijima kroz niz sadržaja objavljenih na utjecajnim tržištima poput Ujedinjenog Kraljevstva, Italije i Skandinavije. Brojne reportaže, kolumne i specijalizirani tematski prilozi objavljeni su u prestižnim lifestyle, travel i gastronomskim publikacijama kao što su The Independent, The Observer, Country Life, Ravish Magazine, Natural Style, La Repubblica, La Cucina Italiana i Travel + Leisure Italia, uz dodatni digitalni doseg putem portala kao što su MSN, Yahoo i AOL.
Sadržaji u fokusu uključuju brojne teme koje pozicioniraju Istru kao relevantnu destinaciju u kontekstu cjelogodišnjeg turizma: od jesenske gastronomije i tartufarstva, vrhunske eno-scene i wellness ponude, do biciklističkih događanja, kulturnih doživljaja i autentičnih iskustava u zaleđu.
UK: Quintessentially – tartufi iz Istre u suradnji sa Sotheby’som u Londonu
U listopadskom izdanju online magazina Quintessentially, autorica Amelia Allen donosi pregled ekskluzivnih događanja kojima su prisustvovali članovi ove prestižne globalne lifestyle concierge zajednice, poznate po vrhunskoj usluzi i povezivanju klijenata s najluksuznijim iskustvima širom svijeta. U tekstu se posebno ističe večera s jelima od istarskih tartufa, organizirana u suradnji sa svjetski poznatom aukcijskom kućom Sotheby’s u Londonu. Članovima Quintessentiallyja omogućen je privatni obilazak izložbe suvremene umjetnosti te ekskluzivna večera s naglaskom na tartufe iz Istre, uparena s vrhunskim vinima i posluženim nakon prijema u svečanoj sali aukcijske kuće. Ova večera pozicionira Istru kao dio međunarodne scene vrhunske gastronomije i luksuznih događanja, a prisutnost tartufa u jednom od najprestižnijih londonskih prostora potvrđuje njihovu reputaciju globalnog gourmet simbola.

Quintessentially je vodeća globalna lifestyle concierge tvrtka sa sjedištem u Londonu i više od 35 ureda diljem svijeta, poznata po individualiziranom pristupu i otvaranju vrata ekskluzivnim događajima i destinacijama svojim članovima, među kojima su najčešće utjecajni pojedinci, slavne osobe i poslovni lideri.
UK i globalne platforme: The Independent i sindiciranje na Yahoo, MSN i AOL
Britanski portali, na čelu s portalom Independent, objavili su članak novinara Teda Thornhilla koji donosi pregled najbajkovitijih europskih gradića i sela – onih čije ulice, arhitektura i atmosfere podsjećaju na prizore iz Disneyjevih filmova. Među odabranim destinacijama istaknuto je i istarsko selo Hum, predstavljeno kao “živi muzej” i često nazvano najmanjim gradom na svijetu. U tekstu se opisuje njegov srednjovjekovni karakter, kamene ulice obrasle vegetacijom, povijesne zidine te bogata lokalna tradicija, uključujući izvornu istarsku kuhinju i proizvodnju domaće rakije od imele. Čitateljima se Hum prikazuje kao čarobno, minijaturno i iznimno slikovito mjesto jedinstvenog identiteta, čime se dodatno potvrđuje međunarodna atraktivnost istarskog zaleđa. Uz impresivnih 19.600.000 jedinstvenih mjesečnih korisnika portala The Independent, vijest o Humu i Istri dodatno je proširila svoj doseg zahvaljujući sindiciranju na brojnim međunarodnim platformama.

The Independent je jedan od najpoznatijih britanskih digitalnih medija, osnovan 1986. godine kao tiskani dnevni list, a od 2016. djeluje isključivo online. Poznat je po neovisnom, liberalnom uredničkom pristupu i pokriva širok spektar tema – od vijesti i politike do putovanja, kulture i lifestylea.
Britanska verzija portala Yahoo News pruža korisnicima aktualne vijesti iz Ujedinjenog Kraljevstva i svijeta, uključujući i lifestyle, tehnologiju i putovanja. S dosegom od 21 milijun mjesečnih korisnika, platforma ima značajan utjecaj na englesko govorno područje i često preuzima sadržaj od renomiranih izvora poput The Independenta, čime dodatno širi vidljivost objava.
Australska podružnica Yahoo News nudi vijesti iz Australije i svijeta, s naglaskom na aktualne događaje, potrošačke teme i trendove u putovanjima. Uz 640.950 jedinstvenih mjesečnih korisnika, predstavlja važan prozor prema australskom tržištu, osobito korisnicima zainteresiranima za autentične i manje poznate europske destinacije.
Dailyhunt je vodeći indijski agregator vijesti i sadržaja na više lokalnih jezika. Nudi širok spektar vijesti, lifestyle i zabavnih članaka iz različitih izvora. S više od 12,8 milijuna jedinstvenih mjesečnih korisnika, predstavlja značajnu platformu za promociju destinacija među rastućom srednjom klasom i digitalnim korisnicima u Indiji.
Msn (Microsoft News Network) globalni je informativni portal koji okuplja vijesti i sadržaje iz različitih renomiranih izvora diljem svijeta. Sa 22,5 milijuna jedinstvenih mjesečnih korisnika, predstavlja jedan od najvećih svjetskih agregatora vijesti i izvrstan je kanal za širenje sadržaja s međunarodnim dosegom.
AOL je jedan od najstarijih internetskih portala, danas prepoznat kao aggregator vijesti i sadržaja iz područja zabave, tehnologije, lifestylea i putovanja. S 21 milijunom korisnika mjesečno, AOL zadržava značajnu publiku, osobito u Sjevernoj Americi, te pridonosi jačanju vidljivosti sadržaja objavljenih na izvorima poput The Independenta.
UK: The Observer – Rovinj kao spoj uvala, morskih specijaliteta i Michelin scene
Britanski portal The Observer, kroz putopisnu kolumnu novinarke Annabelle Thorpe, objavio je članak posvećen Rovinju pod naslovom „Just visiting Rovinj – tranquil coves, seafood, and Michelin stars“. Autorica opisuje Rovinj kao slikoviti gradić na obali Jadrana koji kombinira šarm stare Italije, mir skrivenih uvala i vrhunsku gastronomsku scenu. Tekst naglašava kako Rovinj sve više izlazi iz okvira „skrivene destinacije“ zahvaljujući kulinarskom usponu – odmah iza Zagreba po broju Michelinovih zvjezdica, što duguje snažnoj talijanskoj baštini, kvaliteti lokalnih namirnica i bogatstvu mora. Putopis vodi čitatelja kroz trodnevni boravak – od uspona na zvonik sv. Eufemije i opuštajuće šetnje starogradskim ulicama, do posjeta tržnici i vinskom podrumu Dobravac, plovidbe među otočjem i uživanja u zalasku sunca iz bara Valentino. Istaknuta su i poznata imena istarske gastronomije, poput restorana Monte, Puntulina i Vela. Autorica tekstom prenosi iskustvo odmora u kojem se luksuz ne ogleda samo u usluzi, već u opuštenom ritmu, bogatoj ponudi i autentičnosti mjesta. Članak je objavljen u tiskanom izdanju u 549.549 primjeraka, te u digitalnom izdanju gdje portal The Observer broji 1,4 milijuna jedinstvenih mjesečnih korisnika.

The Observer je najstariji nedjeljni list na svijetu, osnovan 1791. godine u Londonu. Danas je dio Guardian Media Group te dijeli digitalnu platformu s dnevnim listom The Guardian, iako zadržava vlastiti urednički identitet. Poznat je po dubinskom novinarstvu, analitičkim komentarima, te snažnom fokusu na kulturu, politiku, društvene teme i putovanja. Rubrike poput Observer Food Monthly i Observer Magazine često donose inspirativne priče, eseje i reportaže o trendovima u gastronomiji, umjetnosti i globalnom turizmu.
UK: Ravish Magazine – jesen u Istri kroz tartufe, kestene i vino
Ravish Magazine objavio je članak posvećen jesenskom doživljaju Istre. Tekst, objavljen u rubrici Travel, donosi bogatu i inspirativnu reportažu o transformaciji Istre u jedno od najprivlačnijih odredišta Europe tijekom jeseni. Autor članka opisuje kako jesen u Istri donosi harmoniju boja, okusa i mirisa – od lova na tartufe i branja maslina, do šetnji šumama i vožnji biciklom kroz brežuljke prekrivene vinogradima. Ističu se Zigante Truffle Days u Motovunskoj šumi, koje se održavaju svakog vikenda u listopadu i studenom, te Festival kestena u Oprtlju 19. listopada, kao primjeri autentičnih lokalnih manifestacija koje slave prirodna bogatstva regije. Poseban prostor posvećen je istarskoj vinskoj sceni, s naglaskom na vinarije Tomaz i Fakin, poznate po visokokvalitetnim Malvazijama i Teranima. Uz gastronomiju, tekst poziva na istraživanje prirode: od pješačenja rutom Grdoselo – Zelengrad, do bicikliranja po Parenzani i posjeta Nacionalnom parku Brijuni. Ravish Magazine članak pozicionira Istru kao lako dostupnu destinaciju za britansko tržište, zahvaljujući direktnim letovima za Pulu do kraja listopada i povezivanju preko Trsta u studenom.

Ravish Magazine je britanski digitalni lifestyle magazin koji pokriva teme iz područja putovanja, gastronomije, ljepote, mode i kulture, s naglaskom na luksuzne, estetski privlačne i iskustveno bogate sadržaje. U rubrikama poput Travel, Food & Drink i Style, Ravish redovito donosi preporuke za premium destinacije, recenzije restorana i hotela, prijedloge za vikend bijegove i nove trendove u lifestyle segmentu.
UK: Freya Olsen – preporuka za jesenski odmor u Istri
Britanski lifestyle blog-portal objavio je članak pod nazivom Autumn Escape: Istria, u kojem preporučuje Istru kao idealnu destinaciju za jesenski odmor. Tekst donosi poetski prikaz istarske jeseni kroz raznovrsne aktivnosti poput bicikliranja kroz vinorodne brežuljke, branja maslina, lova na tartufe i šetnji kroz prirodu. Posebno je istaknuta gastronomska ponuda regije, s naglaskom na sezonske okuse i boje – od bundeva i šipaka do gljiva i bijelih tartufa. Portal opisuje manifestaciju Zigante Truffle Days kao vrhunac jesenske ponude, a preporučuje i posjet vinarijama poput vinarije Fakin u Motovunu. Za ljubitelje aktivnog odmora, tekst predlaže rutu između Grdosela i Zelengrada, s napuštenim srednjovjekovnim mjestom i slapovima, kao i uživanje u jesenskom krajoliku.

Freya Olsen Blog je britanski portal koji prate ljubitelji putovanja, gastronomije i luksuznog načina života. Blog pokriva širok spektar tema – od destinacija i lifestyle trendova do gastronomskih iskustava i festivala.
Italija: Natural Style – Meneghetti kao jesenska wellness oaza
Talijanski magazin Natural Style, u svom izdanju za listopad 2025., objavio je članak novinarke Luise Taliento pod naslovom “Sogno Spa”, u kojem predstavlja najinspirativnije jesenske wellness destinacije diljem Europe. Među odabranim lokacijama posebno se ističe Meneghetti Wine Hotel & Winery u Balama, čiji se Meneghetti Spa opisuje kao istarska oaza ljepote i zdravlja u kojoj maslinovo ulje igra ključnu ulogu u tretmanima njege kože i relaksacije. U članku se navode blagodati maslinovog ulja za kožu – bogatstvo antioksidansa, vitamina A, D, E i K – te se ističu tretmani poput “Olive Oil Therapy”, “Warm Oil Head Massage” i masaže stopala koji pomažu u hidrataciji, elastičnosti i revitalizaciji kože. Pored maslinovog ulja, koriste se i drugi prirodni sastojci s istarskog područja, poput lavande, ružmarina, kadulje, meda, soli i blata iz Jadrana. Meneghetti je predstavljen kao luksuzna destinacija koja spaja mediteranski ambijent, visoke standarde wellnessa i autentičnost Istre, čime dodatno doprinosi međunarodnoj prepoznatljivosti regije.

Natural Style je renomirani talijanski mjesečnik koji se fokusira na životni stil u skladu s prirodom, zdravlje, wellness, održivu ljepotu, prehranu, psihofizičko blagostanje i holistički pristup životu. Magazin često donosi inspirativne intervjue, reportaže o putovanjima i spa destinacijama, savjete o prirodnoj njezi i prehrani, kao i teme iz područja osobnog rasta, psihologije i ekologije.
Italija: La Repubblica – Istra između mora, kamena i kulture
Talijanski dnevni list la Repubblica objavio je putopisni članak novinarke Isa Grassano koji donosi sveobuhvatan prikaz Istre kao destinacije bogate prirodnim ljepotama, kulturnom baštinom i autentičnim iskustvima. Tekst pod nazivom “Tra il mare e la pietra. Tutti i ‘must see’ dell’Istria croata” vodi čitatelje kroz raznolike krajolike i priče – od šarenih kuća Rovinja i muzeja Batana, preko pulsirajuće povijesti Arene u Puli, do netaknute prirode Brijunskog arhipelaga i ruralnih čuda poput kažuna u Vodnjanu. Grassano s posebnom pažnjom opisuje doživljaje vezane uz lokalne običaje, glazbu i gastronomiju, uključujući večere uz pelinkovac na obali i kušanje istarskog maslinovog ulja u konobama diljem regije. Izdvaja se i emotivan prikaz Rovinja kroz povijest i njegovih kulturnih veza s Italijom, ali i središnje Istre s njezinim brežuljcima, vinima i obiteljskim vinarijama poput Cattunar i San Rocco. Članak završava refleksijom o jezičnoj i kulturnoj bliskosti između Istre i Italije, čime dodatno učvršćuje emocionalnu povezanost publike s destinacijom.

Objava u La Repubblici, jednom od najčitanijih i najuglednijih talijanskih dnevnih listova s više od 1,5 milijuna čitatelja dnevno, predstavlja iznimno vrijedan doprinos promociji Istre na talijanskom tržištu, posebno u segmentu kulturnog, eno-gastro i slow travel turizma.
Italija: Città & Storie – jesen kao ritam sela i brežuljaka
Magazin Cities & Stories objavio je članak novinarke Marta Camillo koji prikazuje jesenju Istru kroz prizmu mirnih sela, vinograda i gustih šuma. Tekst nas vodi na putovanje kroz brežuljkasta mjesta poput Motovuna, Grožnjana i Huma, opisujući kako šetnje, miris kestena, berba maslina i tartufa te tišina starih ulica stvaraju savršeni ritam jesenskog odmora. Autorica naglašava da jesen u Istri nije samo sezona prirodnih promjena već prilika za usporeno promatranje, osluškivanje i uživanje u lokalnoj gastronomiji, tradiciji te pejzažu koji vibrira bojama i atmosferom.

Magazin Città & Storie usmjeren je na istraživanje gradova i regija kroz kulturne i emocionalne prizme, ciljajući publiku zainteresiranu za održiva putovanja, lokalne zajednice i inspirativne priče koje otkrivaju dublje značenje destinacija.
Italija: La Cucina Italiana – Rovinj kao gourmet destinacija
Talijanski kulinarski magazin La Cucina Italiana objavio je članak autorice Olge Noel Winderling, u kojem se Rovinj predstavlja kao gourmet destinacija s tri restorana s Michelinovom zvjezdicom, što ga čini jedinim gradom u Hrvatskoj s tolikom visokom kuhinjskom ponudom, te kao grad u kojem se tradicija i inovacija susreću kroz vrhunsku gastronomiju. Autorica navodi osam restorana koje vrijedi posjetiti, od konobi do fine dining institucija u kojima se koriste domaći sastojci poput istarskog maslinovog ulja, tartufa i boškarina. Članak opisuje kako Rovinj svoj estetski šarm starih kamenih ulica, prošarane kuće i marina pretvara u kulinarski centar Istre, zahvaljujući ne samo lokaciji i baštini već i konceptu vrhunskog odmora za ljubitelje dobre hrane.

La Cucina Italiana je talijanski mjesečnik koji se specijalizirao za teme gastronomije, talijanske kuhinje, kulture jela i lifestylea povezane s hranom. Magazin objavljuje tradicionalne i suvremene recepte, putopise vezane uz kulinarske krajeve Italije i svijeta, intervjue s chefovima te tekstove koji istražuju povezanost hrane, namirnica i mediteranskog načina života.
Italija: Travel + Leisure Italia – NOVA Eroica Istria i sportski turizam izvan sezone
Prestižni talijanski magazin Travel + Leisure Italia objavio je članak o prvom izdanju manifestacije NOVA Eroica Istria – Truffle Tour, koje se održalo od 19. do 21. rujna u sjeverozapadnoj Istri s Novigradom kao glavnim domaćinom. Tekst opisuje ovu trodnevnu manifestaciju kao autentičan spoj sporta, glazbe, okusa i obiteljske zabave. Članak ističe kako je riječ o premijernom izdanju poznatog biciklističkog formata Eroica u Hrvatskoj, koji je u Istru donio jedinstvenu kombinaciju gravel biciklizma i isticanja lokalne kulture. Uz podršku Turističke zajednice Istarske županije, Turističke zajednice Novigrada i Klastera sjeverozapadne Istre, događaj je okupio brojne lokalne partnere te privukao sudionike i posjetitelje svih uzrasta.

Program je uključivao natjecateljske i rekreativne biciklističke rute Truffle (150 km), Teran (100 km) i Malvazija (60 km), kao i bogati popratni sadržaj u Expo zoni s ponudom lokalnih proizvoda, glazbenim večerima i dječjim programom. Reportaža donosi atmosferu velike proslave koja kroz sport promiče istarske krajolike, sela poput Grožnjana, Brtonigle, Livada i Motovuna, te tipične proizvode – vino, tartufe i maslinovo ulje. Događaj je predstavljen kao vrhunski primjer kako sportski turizam može oživjeti destinaciju izvan glavne sezone, čime je Istra dodatno učvrstila svoj status atraktivne i autentične cjelogodišnje destinacije. https://travelandleisureitalia.com/nova-eroica-debutta-in-croazia-a-settembre-tre-giorni-di-ciclismo-gusto-e-divertimento/
Travel + Leisure Italia je talijansko izdanje renomiranog međunarodnog magazina posvećenog putovanjima i lifestyleu. Magazin izlazi kvartalno i donosi inspirativne članke o destinacijama, enogastronomskim itinerarima, luksuznim hotelima, aktivnom odmoru i trendovima u turizmu.
Danska: Jyllands-Posten – reportaža o tartufima i središnjoj Istri
Danski dnevni list Jyllands-Posten, kroz članak novinara Toma Nørgaarda, donosi opsežan reportažni prikaz jesenske ponude središnje Istre, s posebnim naglaskom na tradiciju tartufarenja i gastronomsku baštinu regije. Kroz priču o mladom tartufaru Benjaminu Škoriću, zaposleniku obitelji Karlić, čitatelji se upoznaju s ritualima i stvarnošću tartufarskog života – od jutarnjih izlazaka sa psima u motovunske šume do trenutka pronalaska dragocjenih plodova zemlje, kako crnih tako i bijelih tartufa. Naglašena je i činjenica da je Istra, uz Pijemont, jedno od rijetkih svjetskih područja gdje raste bijeli tartuf, čija vrijednost doseže i do 5.000 eura po kilogramu.

U tekstu je detaljno predstavljena i obitelj Karlić te njihova sveobuhvatna ponuda – od izleta u prirodu i edukativnog tartufarskog muzeja do degustacija i vlastite proizvodnje delikatesa s tartufima. Opisana je i povijesna uloga talijanskih migranata u otkrivanju potencijala tartufa u ovom kraju, kao i poznati slučaj Giancarla Zigantea koji je 1999. pronašao tada najveći bijeli tartuf na svijetu. Osim tartufa, članak obrađuje i širi kontekst kulinarske i prirodne ponude unutrašnje Istre. Spominju se restorani poput Vela Vrata u Buzetu, Zigante u Livadama i Mondo u Motovunu, koji nude jela inspirirana tartufima, lokalnim vinima i autentičnim namirnicama regije. Posebna pažnja posvećena je i vizualnoj atraktivnosti destinacija poput Motovuna i doline rijeke Mirne, a završetak reportaže čitatelja podsjeća na dostupnost Istre iz Danske preko Zagreba, Pule ili Zadra.
Jyllands Posten je danski dnevni list, jedan od vodećih nacionalnih novina u Danskoj. Pokriva teme od politike i gospodarstva do kulture i društva, a uz tiskani format nudi i dobro razvijenu digitalnu platformu kako bi prilagodio svoj sadržaj suvremenim navikama čitatelja.
UK: Country Life – Istra kao poluotok gastronomije, tartufa i suvremenog luksuza
U kolovoškom izdanju prestižnog britanskog magazina Country Life, novinar Ben Olsen donosi sveobuhvatnu reportažu o Istri, s naglaskom na njezinu bogatu gastronomsku tradiciju, sezonske delicije i pejzažnu ljepotu. Kroz osobno iskustvo tragača za tartufima u Motovunskoj šumi, tekst donosi intiman pogled na lokalnu strast, tradiciju i znanje koje se prenosi generacijama, posebno u Buzetskom kraju. Istra je prikazana kao jedno od vodećih svjetskih područja za bijele i crne tartufe, čija sezona i vrijednost dodatno pozicioniraju regiju na karti najtraženijih eno-gastro destinacija. Poseban naglasak stavljen je na evoluciju tartufarstva – od vremena kad su se tartufi smatrali „smrdljivim krumpirima“, preko razdoblja krijumčarenja u Italiju, do današnjeg procvata industrije potpomognute Guinnessovim rekordom 1999. godine.

Tekst obuhvaća i ključne gastronomske adrese kao što su Zigante u Livadama, Puntulina u Rovinju te Tony’s Oyster Shack u Limskom kanalu, naglašavajući vrhunske lokalne proizvode, školjke i kreativno interpretirane tradicionalne recepte. Završni dio članka posvećen je Meneghetti Wine Hotel & Winery u Balama, opisanom kao sofisticirano utočište koje spaja ruralni šarm i luksuzne sadržaje. Kroz priču o vinima, maslinovom ulju i filozofiji kuće, Meneghetti se pozicionira kao ambasador suvremenog istarskog luksuza – utemeljenog na izvornim sortama, održivoj proizvodnji i autentičnim okusima. Reportaža završava večerom u restoranu Meneghetti, čiji meni ističe bogatstvo sezonskih i lokalnih namirnica kroz rafinirane kreacije, poput skute s maslinovim uljem sorte bjelica, tonnarellija s ježincem, ili deserta s listom lovora.
Magazin Country Life, osnovan 1897. godine, jedan je od najpoznatijih britanskih tjednika posvećenih temama luksuznog života, kulturne baštine, ruralnog turizma i gastronomije. Publika mu uključuje visoko obrazovane čitatelje s interesima u putovanjima, nekretninama, vrtlarstvu i finom životnom stilu.


























