U nastavku pogledajte kako je Franz Smoković u pratnji kćerke Eveline kupio u Trstu pulsko brodogradilište.

Ovaj je video dio programa “Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog” u organizaciji Istarskog povijesnog društva – Società Storica Istriana. Autori snimke su Igor Jovanović, prof. i Igor Šaponja, prof.

 

– Onda je bilo tako… ’45. ja sam išla u Rijeku u školi, talijansku, jer nisam znala hrvatski, i to su naše škole sve išle u Rijeku, tu nije bilo ništa, i kad sam se vratila, za ferje, i onda moj tata kaže… a ja sam imala dečka koji je išao u Italiju, ’45. on je išao ća, ’47. je išao ća, a ja sam došla da bi se pozdravili, jer on je htio da ja isto idem tamo, ali ja ipak nisam htjela pustiti familiju, malena sam bila i vezana sam za familiju, pa da ideš na incerto, ne znaš di ćeš ići, dobro da sam imala taj mozak kako treba, i stvarno nisam išla i smo se pozdravili.

Pića, andiamo comprare cantiera!

I sada je trebalo kupiti Uljanik, jer Uljanik mora raditi. E sada kako napraviti, šta, i koga su
uzeli, jer moj tata je bio jedan čovjek poznat po poštenju. Po poštenju. Oni su znali da Franz Smoković neće ih nikada… mi smo mogli. I su mu rekli uzmi svoju kćer da nisi sumnjiv, da ako te netko prati ti pratiš malu u Rijeku, u Trstu… i mi smo tako išli, on je imao 4 i po milijuna lira u valigetti, i ta valigetta sam ja nosila, kao djete, e to je istina, to nije za smijat, ali ja nisam, nisam smatrala to kao pericolo, mlada sam bila, šta sam ja znala.

A on kaže „Pića, andiamo comprare cantiera!“ I lijepo išli, i ovi su išli tamo, i su ga čekali i je platio sve i mi se vratili… ne, ja sam ostala, on se vratio sam. On se vratio sam. A ja sam ostala jer je moj dečko bio u Monfalcone. I tako smo se mi viđali jedno 15 dana. A onda sam išla u Kopar kod moje tete, pošto je ona tamo živjela. I tako je moj tata donio papire, nije više novaca, jer je novac ostao u Italiji, papire da je cantiere kupljen i da je Hrvat, Beograd.

A to su kupili njih tri, on, Zacchigna, koji je stanovao tu, i… mi-mi-mi, Miljan, Milić, Ne znam, još jedan čovjek. Uglavnom, moj tata kao sekretar partije, taj Zacchigna je bio kao tehnički direktor, i taj drugi je bio… ne znam koju je istu imao, za personal ili šta ti ja znam. Moj tata je bio više za politiku. I tada su oni potpisali da je cantiere opet vlasništvo Jugoslavije. To je bio jedan veliki dan, to je bio jedan veliki… eto, to su oni koji su kupili taj cantiere

Facebook Komentari