Zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego na plenarnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu kazao je: Ovo je posljednja šansa da spriječimo potpunu klimatsku katastrofu!

„Konferencija u Glasgowu jedna je od posljednjih šansi da spriječimo potpuni klimatski kolaps. Koliko je još prirodnih katastrofa i klimatskih prosvjeda potrebno da to shvatimo? Ne želim ponavljati jedno te isto, jer kako bi najpoznatija klimatska aktivistkinja rekla – dosta je bilo ‘bla bla bla’ – ispraznih govora političara“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego na današnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu, uoči konferencije UN-a o klimatskim promjenama u Glasgowu.

Globalni samit o klimi – COP 26 – čiji je cilj ubrzati smanjenje štetnih emisija od strane čak 200 zemalja, održat će se od 31. listopada do 12. studenoga u Glasgowu u Ujedinjenom Kraljevstvu, u Škotskoj. Na današnjoj raspravi zastupnici Parlamenta založili su se za ubrzane klimatske akcije.

– Želim vjerovati da konferencija u Glasgowu neće biti još jedna u nizu konferencija na kojoj se puno govori, a promjena nema. Klimatska kriza je naših ruku djelo! Sami smo se doveli tu gdje smo danas i sada moramo pokazati da imamo izlaz iz tog crnog klimatskog scenarija. Moramo udvostručiti i utrostručiti svoje djelovanje za spas planete! Želim da EU i dalje bude globalni predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena i da bude još bolja i brža u tome, istaknuo je Flego, a u svom plenarnom govoru dao i konkretan primjer iz rada u svome Odboru za promet i turizam:

– Baratamo velikim riječima, a djela izostaju. Primjerice, promet je najveći europski klimatski problem. Zaslužan je za oko 30% emisija CO2 u EU, od čega 72% otpada na cestovni promet. Istovremeno, EU postavlja ciljeve državama članicama koji nisu zakonski obvezujući i samim time, ne ostvaruju se. Cilj je bio do 2020. ostvariti najmanje 10% obnovljivih
izvora energije u prometu. Nismo ga ostvarili!, naglasio je Flego te nastavio:

– Trebaju nam realni i ostvarivi ciljevi. Trebaju nam dodatne financijske mogućnosti na nacionalnoj razini, unaprjeđenje prometne infrastrukture te veća pristupačnost i atraktivnost električnih vozila i vozila na biogoriva novih generacija, posebice u zemljama s nižim BDP-om po glavi stanovnika poput Hrvatske.

COP 26 okupit će čelnike iz cijeloga svijeta kako bi se dogovorili na koji će način ubrzati globalno djelovanje protiv klimatskih promjena i zadržati zagrijavanje planete znatno ispod razine od 2°C. Delegaciju EU-a na konferenciji u Glasgowu predstavljat će predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te slovenski premijer Janez Janša, kao trenutačni predsjednik Vijeća EU-a.

Facebook Komentari