Često se o vukovima govori kao o štetočinama, o ubojicama ovaca i drugih domaćih životinja, ali se pri tome zanemaruje činjenica koliko su oni bitni za cjelokupni ekološki sustav prirode u kojoj obitavaju.

O tome nam govori zanimljiva priča iz američkog Nacionalnog Parka Yellowstone nam govori o tome kako smo svi mi ljudi, flora i fauna ovog svijeta toliko povezani da nam o tome ovisi zajednička budućnost, a to naravno podrazumijeva život na ovom zajedničkom planetu. Ovo je priča o tome kako vukovi djeluju na ekosustav.

Godine 1925. u Yellowstoneu je ubijen zadnji vuk, tako da sve do 1995. godine u  Yellowstoneu  nije bilo vukova kada su iz Kanade ulovljeni i naseljeni ukupno 14 jedinki.

Što se je dogodilo u međuvremenu, odnosno u 70 godina dok vukova nije bilo u Yellowstoneu, za pretpostaviti je kako se broj divljači koju zbog hrane love vukovi naglo povećao, u ovom slučaju je profitirao los. Ljudi su njegovu prekobrojnost pokušavali suzbiti odstrjelom, ali to nije bilo dovoljno, veliko područje im je pružalo puno mogućnosti za bijeg i skrivanje.

Naravno da je takvo stanje dovelo do uništavanja vegetacije, losovi su nemilosrdno uništavali sve što im se našlo na putu što je dovelo do drastičnih promjena okoliša.

Tako je bilo sve do naseljavanja kanadskih vukova, iako ih za tako veliko područje nije bilo puno, rezultati su odmah bili vidljivi, vukovi su naime ulovili desetke losova, a to je kod samih losova dovelo do spoznaje kako trebaju izbjegavati mjesta na kojima ima vukova ili mjesta na kojima im vukovi najlakše mogu spremiti klopku, kao što su udoline i razni klanci i mjesta uz rijeku.

Šume jasike koje su bile drastično uništene su se polako počele oporavljati, naravno kako to ide, s obnovom šuma počele su se vraćati ptice, a uz rijeke su se počeli vraćati dabrovi, a za njih se kao i za vukove kaže kako su inženjeri ekosustava pošto stvaraju životne niše za druge vrste životinja. Brane koje su dabrovi sagradili privukle su ribe, vodozemce, patke, vidre i mnoge druge životinje kojima odgovaraju takva života staništa.

Vukovi su napadali i kojote, a smanjenjem broja kojota došlo je do povećanja broja zečeva, poljskih miševa i drugih glodavaca, a to je automatski značilo i povratak sokolova, orlova, lisica, lasica i jazavaca. Nakon što bi vukovi ostavili strvinu s istom bi se kasnije počastili medvjedi, tako da je i njihova populacija osjetila blagodati povratka vukova.

Ono što posebno fascinira je činjenica kako je povratak vukova promijenio i izgled rijeka, kako je vegetacija uz rijeke bila znatno uništena prekomjernom prehranom losova, konstantno su bile prisutne erozije koje su mijenjale izgled i smjer rijeka.

Sve vam je jasno, vegetacija se je počela oporavljati i erozije su se smanjile, rijeke su se ustabilile, korita su se suzila, povećao se je broj slapova, rijeke su opet disale punim plućima.

Poučni dio ove priče je kako su vukovi u svega 20-ak godina uspjeli vratiti puninu života u Nacionalni park Yellowstone.

Izvor: ludens.media

Facebook Komentari