Inicijativa za uvođenje niže stope PDV-a od 13% na frizerske usluge koju su pokrenuli frizeri s ciljem razvoja struke održat će miran prosvjed na Markovom trgu u Zagrebu, ispred Vlade, 8. listopada 2020. godine od 9 do 12 sati.

Organizatori žele skrenuti pozornost na izazove u frizerskoj struci te traže sastanak s ministrom Marićem i premijerom Plenkovićem kako bi predstavili stanje u frizerskoj struci te argumente o dugoročnoj koristi uvođenja niže stope PDV- na frizerske usluge od 13%.

Ministru Mariću i premijeru Plenkoviću Inicijativa je poslala prije mjesec dana zamolbu za sastanak te analizu i projekcije koje dokazuju opravdanost za uvođenje niže stope PDV-a na frizerske usluge koje pokazuju pozitivne učinke na državni proračun i razvoj struke. No, do danas nije organiziran sastanak s resornim ministarstvom.

Niža stopa PDV-a na frizerske usluge ima zakonsko uporište u EU legislativi kroz Direktivu vijeća EU (2006/112/EZ). Frizeri se s razlogom spominju u ovoj Direktivi kao radno intenzivna djelatnost s velikim udjelom osobnog rada te se tako opravdava uvođenje niže stope PDV-a za njihove usluge.

Porazna je činjenica da je manje od 7% frizerskih salona u sustavu PDV, a 2013. godine bilo ih je 16% što pokazuje trend fragmentiranja frizerskog poslovanja. Zamjetan trend smanjivanja frizerskih salona koji su u sustavu PDV-a pojačat će se tijekom ove gospodarske krize. Upravo ova činjenica puno govori koliko je porezna politika za frizersku struku nestimulativna, kako za razvoj frizerske struke, tako i za državni proračun.
Analize Inicijative, ali i analize učinaka od EU država koje već imaju nižu stopu PDV-a za frizerske usluge, pokazuju kako je to dobro i za proračun. Kad bi se smanjio PDV s 25% na 13% na frizerske usluge ukupni, realistični učinci u razdoblju od 5 godina bi bili sljedeći:

  • Državni proračun prihodovao bi 68 milijuna kuna više.
  • Utrostručio bi se broj frizerskih salona u sustavu PDV-a pa bi bilo više od 21% salona u sustavu PDV-a.
  • Otvorilo bi se minimalno 700 novih radnih mjesta za mlade frizere u frizerskim salonima
  • Omogućili bi se održivost i razvoj struke te osigurali uvjeti za cjeloživotnu edukaciju bez koje danas frizeri ne mogu kvalitetno raditi svoj posao.
  • Smanjio bi se udio sive ekonomije, a dugoročno bi se u potpunosti mogla minimizirati.
  • Spriječilo bi se ili barem usporilo iseljavanje frizera i potraga boljih poslovnih uvjeta u inozemstvu.
  • Umanjio bi se frizerski egzodus.

EU države koje već imaju nižu stopu PDV-a za frizerske usluge imaju dobro iskustvo te i nakon više od 10 godina i dalje su zadržali tu nižu stopu PDV-a za frizerske usluge.

Posljednji primjer je Češka koja je ove godine snizila PDV za frizerske i brijačke usluge s 21 na 10%. Frizeri u Sloveniji imaju 9,5% od 2010. godine, a sada traže da se snizi na 8,5%. Nizozemska ima 9%, Irska ima 13,5%, Cipar 5%, Poljska 8%, Luksemburg 8%… Hrvatski frizeri 25% po jednoj od najviših općih stopa PDV-a u Europi.

S ovom problematikom frizerska struka u Hrvatskoj se bori i od vremena prije epidemije. A pogotovo sada kada su im troškovi zbog epidemioloških mjera značajno porasli, a cijene usluga su u salonima ostale iste.

Inicijativu za uvođenje niže stope PDV-a od 13% na frizerske usluge podržavaju Hrvatska udruga poslodavaca i Udruga Glas poduzetnika.

Prosvjed će se održati u skladu s epidemiološkim mjerama i, iz tog razloga s ograničenim brojem sudionika prosvjeda. Ostali frizeri koji neće biti nazočni na Markovom trgu, svoju podršku izrazit će putem društvenih mreža. Live streaming prosvjeda bit će na Facebook pageu @HairstyleNews.

Podršku hrvatskim frizerima dat će dolaskom na prosvjed i frizeri iz Slovenije koji dugi niz godina imaju stopu PDV od 9,5%.

Facebook Komentari