Klub žena IDS-a i ove se godine priključio obilježavanju 25. studenog – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i međunarodnoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. Ovogodišnja kampanja #RatifyILO190 fokusirana je na okončanje rodno uvjetovanog nasilja i uznemiravanja u svijetu rada. kampanje je  pokrenutia 1991. godine od strane Women’s Global Leadership (Centar za globalno liderstvo žena) SAD.

Za razumijevanje rodno uvjetovanog nasilja i uznemiravanja u svijetu rada i njegovo zaustavljanje potrebno je razumjeti uvijete ekonomske nesigurnosti žena, nasilje nad ženama u partnerskim vezama i neplaćeni rad žena kao važna pitanja.

Do danas ubijeno 22 žene u Istri

Klub žena IDS-a zato pozdravlja najavljene izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku u smjeru pooštrenja sankcija za počinitelje nasilja. Naime, pravosuđe na bezuvjetne zatvorske kazne osuđuje ispod 10% svih počinitelja nasilja, dok su ostali kažnjeni relativno blagim novčanim kaznama, odnosno uvjetnim zatvorskim kaznama i radom za opće dobro.

U Istri od 1998. godine do danas ubijene su ukupno 22 žene, te je bilo 17 pokušaja ubojstva.

Facebook Komentari