Puno rešti domaćeg istarskog češnjaka, razni gastro proizvodi , čak i cvjetni buketi s češnjakom, sve je to dočekalo brojne posjetitelje domaće i turiste ovoga vikenda na 2. Festivalu istarskog češnjaka. Šest OPG-ova iz Istre koji proizvode istarski crveni i rozi češnjak na štandovima je izložilo svoje proizvode, vezane u rešte.

Proizvođačima po prvi puta uručene IQ oznake za kvalitetu istarskog češnjaka. Dobili su ih sedam proizvođača, – OPG Andrea Manzin iz Vodnjana, za istarski rozi i istarski crveni češnjak, OPG Antonac Dario iz Oprtlja za istarski rozi i crveni češnjak, OPG Calabura iz Oprtlja za istarski crveni češnjak, OPG Vilim Jakša iz Cerovlja za istarski crveni, OPG Monte Istra iz Grožnjana za istarski crveni, OPG Udovičić iz Rovinja za istarski crveni i OPG Križmanić iz Pazina za istarski crveni češnjak.

-Poticanje izvrsnosti u domaćoj proizvodnji bio je motiv uspostave sustava dodjele oznake IQ-Istarska kvaliteta. Iskoristiti potencijale i podići postojeću razinu kvalitete istarskih proizvoda, potaknuti razvoj domaće proizvodnje, potaknuti kreativnost, stvaralaštvo, izvornost, inovacije, promociju istarske regije, te stvarati istarski identitet na nacionalnom, europskom i svjetskom tržištu bili su ciljevi sustava IQ, postavljeni prije gotovo 15 godina. Razvoj i proširenje sustava i dodjele oznake IQ-Istarska kvaliteta na najbolji se mogući način približava konačnom cilju definiranom pri izradi oznake IQ, a to je pozicionirati oznaku IQ kao snažan brend koji istovremeno obuhvaća i štiti sve posebnosti, vrijednosti i specifičnosti Istarske regije, a kako bi u percepciji potrošača Istra i oznaka IQ bile svojevrsne istoznačnice, rekao je Krešimir Juričić, predsjednik Klastera IQ, za promociju proizvoda iz Istre prilikom dodjele IQ oznaka proizvođačima.

Certifikate za oznake predstavnicima OPG-ova uručio je Boris Sabatti, direktor IDA-e (Istarske razvojne agencije), a na dodjeli bili su prisutni još i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan, koji je istaknuo kako sada treba raditi na proizvodnji sadnog materijala za istarski češnjak, kako bi se proizvodnja mogla povećati.

Boris Sabati – IDA

Okupljenima se obratio i porečki gradonačelnik Loris Peršurić, koji im je dobrodošlicu zaželio i na otvaranju Festivala i na dodjeli IQ oznaka.
-Drago mi je što se Festival drugu godinu održava u našem gradu i da je prepoznat od naših sugrađana i brojnih gostiju koji ovdje borave. Drago mi je što možemo podržati ovakvu manifestaciju. Jedna od velikih manifestacija u našem gradu je Vinistra, ali ovo je festival u začecima ali siguran sam da će prerasti u nešto puno veće, rekao je Peršurić i zahvalio se organizatorima Udruzi proizvođača istarskog češnjaka i predsjedniku Dariu Antoncu na organizaciji.

Chef David Skoko koji je za posjetitelje pripremao jela na bazi češnjaka, sve besplatno. Za ovu je priliku pripremio – hladnu juhu od pomidora sa sjeckanim paprikama krastavcima i paskama češnjaka sa umakom od kiselog vrhnja i češnjaka, skušu sa kremom od tikvica i češnjaka i slanih sardona i umak od paski, te na kraju čokoladni biskvit s jabukama i fermentiranim češnjakom i kremom od naranče.

Organizator Festivala je Udruga proizvođača istarskog češnjaka uz potporu Grada Poreča-Parenzo.

 

Facebook Komentari