Zadnje subote u srpnju Kanfanar je tradicionalno u znaku Jakovlje i smotre istarskih volova. Ovogodišnja 31 Jakovlja održala se 31. srpnja u Parku istarskog vola u Kanfanaru. Prvi posijetitelji okupili su se u Parku istarskog vola u 16 sati dok je sama smotra krenula u 18 sati službenim otvaranjem.

U pokaznom dijelu parka posjetitelji su mogli pogledati izložbu fotografija odabranih putem foto natječaja „Jakovlja: moja fotka i izložba“, na temu tradicije. Fotografije brojnih autora posjetiteljima su prikazivale razne elemente istarske tradicije – od arhitekture, folklora, starih običaja, gastronomije, istarskog vola i drugih životinja s ovoga prostora, ali i fotografije zanimljivih tradicijskih običaja i drugih krajeva svijeta.

U isto vrijeme, u kućici gdje se čuva stara vaga za mjerenje težine stoci, upriličena je prodajna izložba, i to ona unikatnih radova kanfanarske umjetnice Olge Vicel koja svoja umjetnička dijela stvara sa šivaćom mašinom.

Nakon službenog otvorenja smotre uz nastupe Limene glazbe Rovinj, Kulturno-umjetničkog društva Dvigrad i kanfanarskih mažoretkinja, 20-ak će istarskih volova krenulo je u povorku oko Parka istarskog vola. U sklopu manifestacije održana je i tradicionalna smotra istarskih volova na kojoj su odabrani najljepši, najteži i najposlušniji volovi.

Titula najljepšeg boškarina pripala je Gajardu, u vlasništvu Marinele Jugovac iz Bužleti. Pobjedu u kategoriji poslušnosti odnio je vol Emila Rojnića iz Orihi, dok je najteži istarski vol također Sarožin vlasnika Maria Udovičića, koji se s prošlogodišnjih 1.303 kilograma udebljao na 1.380. S tom težinom, ovaj je vol ujedno i najteži vol u 31 godini kanfanarske smotre. Pobjedničke volove odabrao je stručni žiri u sastavu: Alfredo Jedrejčić, Ivanka Bervida, Neven Rimanić i Saša Kljujev.

Facebook Komentari