Istarska sabornica u Poreču mjesto je susreta najbližih suradnika i prijatelja Drage Orlića povodom predstavljanja njegove posljednje knjige Bernardo Parentino.

Orlić, poznati novinar, pjesnik, književnik, satiričar, publicist, slikar, kulturni djelatnik i promotor gastronomije, napustio nas je u svibnju ove godine, a ovaj In memoriam po prvi je put u povijesti Poreča, predstavio Bernarda Parentina u rodnome gradu, priznatog likovnog umjetnika u Italiji, gdje se izborio za titulu u okruženju među najvećima.

Istovremeno, predstavljena je i publikacija Drage Orlića, koji je više od dva desetljeća skupljao građu za ovu jedinstvenu publikaciju i organizirao je tako da predstavlja početni dokument u obliku romansirane biografije koja može poslužiti za daljnji stručni pristup umjetnikovu životu i radu.

Talijanska škola i ulica u poreču nose Parentinovo ime

„Drago nam je namijenio uloge i zadatke u nastanku knjige o Barnardu Parentinu i nekako mi se čini kao da je to učinio s namjerom – da se srodimo s činjenicom da je u našem gradu prije više stotina godina rođeno dijete koje je postalo uvaženi slikar svoga doba, koji je zaslužio da budemo ponosni na njega i kojem dugujemo taj ponos učiniti vidljivim u kulturnom i društvenom životu grada.

To je najmanje što možemo učiniti. Po Bernardu je nazvana Osnovna škola na talijanskom jeziku, po njemu se zove i jedna ulica u gradu, ali vjerujem da puno ljudi ne zna tko je bio Bernardo Parentino. Orlić je knjigu o njemu napisao čitko, romansirao je priču da bude pristupačna širokoj publici. Odradio veliki dio posla. Ostalo je na nama. Najveća je vrijednost ove knjige činjenica da je njome Drago Orlić vratio Bernarda Parentina među nas, njegove sugrađane.“ Poručila je moderatorica večeri Sniježana Matejčić.

Najveće svjetske galerije imaju dijela Parentina

Povjesničarka umjetnosti i recenzentica Jerica Ziherl predstavila je Parentinovu biografiju, o kojoj vrlo malo znamo. „Nismo sigurni ni koje je njegovo pravo ime, a niti koje su godine rođenja i smrti. Rođen je ili porijeklom iz ondašnjeg mletačkog Parensa ili Parenza, otprilike 40-ih godina 15. stoljeća, a umire u Vicenzi 30-ih godina 16. stoljeća. Njegova dijela danas se nalaze u Rimu, Veroni, Lucci, Milanu, Firenci, Bergamu i Veneciji, ali i u New Yorku, Bostonu, Parizu, Berlinu, Londonu, Oxfordu, Los Angelesu, Munchenu, Beču, Sankt Petersburgu…

Ako su temeljne značajke renesansnoga mišljenja odbacivanje autoriteta, povjerenje u vlastiti um i oslanjanje na iskustvo, tada je ova knjiga Drage Orlića, koja je po mojem mišljenju, kroz narativ o vašem/našem slikaru, zapravo posveta Poreču i njemu dragoj Istri.“, rekla je Ziherl.

300 prmjeraka knjige Bernardo Parentino

Emotivnu večer svojim su doživljajima, pričama i anegdotama upotpunili Orlićevi najbliži – njegova kći Ivona Orlić, ujedno i urednica knjige, koja je publiku uputila i u prvotnu recenziju Tonka Maroevića, potom novinar Goran Prodan, fotograf Vladimir Bugarin, iz studija Propaganda Veljko Tomičić, knjižničarka Sveučilišne knjižnice Pula i školska kolegica Slavica Kapuralin, pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica, kao i zamjenica župana Jessica Acquavita te gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

„Fale nam njegova nepresušna energija, ideje i ljubav prema Poreču i Istri, razgovori s njim i druženja. Ova je knjiga Orlićeva posveta Porečanima i Poreču i na tome mu veliko hvala. Ostavio nam je u nasljedstvo puno toga i naša je odgovornost da to čuvamo i prenosimo idućim generacijama. Hvala i svim suradnicima koji su mu pomogli u stvaranju, drago mi je da smo mogli podržati.“, zahvalio je gradonačelnik.

Knjiga je tiskana u nakladi od 300 primjeraka u zagrebačkom Grafomarku, za nakladnika Grad Poreč-Parenzo i Errata Corrige, a za tisak je pripremljena u porečkoj Propagandi d.o.o. Fotografije potpisuju Vladimir Bugarin, Goran Prodan i Renato Malaman, a mnoge objavljene dolaze iz muzeja i galerija s raznih strana svijeta. Osim pomoći Grada Poreča-Parenzo, knjiga je tiskana uz potporu Istarske županije – Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost, Turističke zajednice Istarske županije i Turističke zajednice grada Poreča. Urednica knjige je dr. sc. Ivona Orlić, a lektor Vlado Mandić.

Suradnici na knjizi su Goran Prodan, Slavica Kapuralin, Graziano Musizza, Edi Akilić, Marino Matošević, don Giulio, Gabriele Della Luna, Tatjana Tomičić, Argeo Curto, Lara Musizza, Mario Gasparini, Ivo Puniš, Giuseppe Casagrande, Veljko Tomičić, Aleš Vaupotič, pokojni Guido Schwengersbauer i Sveučilišna knjižnica Pula.

Facebook Komentari