Peto izdanje Festivala Poljskog filma održava se u pulskom Kinu Valli  22. do 24. svibnja u 19:00 sati, a cijena ulaznice iznosi 15,00kn po filmu. Festival s eodržava u suorganizaciji s Poljskom kulturnom udrugom Polonez iz Splita i Zakladom Wspieram iz Poljske. Uz Pulu Peto izdanje ovog festivala obilježit će se u Splitu, Rijeci i Varaždinu.

Festival otvara Povratak u te dane (r. Aksinowicz), film o četrnaestogodišnjem Tomeku čiji se otac neočekivano vraća kući nakon što je s obiteljskom ušteđevinom pobjegao u SAD. Kako vrijeme odmiče, Alek se bori s jakom ovisnošću o alkoholu koja postupno uništava Tomekovu obitelj i njegovo djetinjstvo. Sljedeći dan je na rasporedu urnebesna komedija Roditelji (r. J. Michalczuk), koja je osvojila nagradu publike na Vancouver Film Festivalu prošle godine, crnohumorna priča o vjenčanju otkazanom u zadnji čas, no roditelji para odlučuju da se domjenak ipak mora održati.

U povodu 100. godišnjice rođenja istaknutog poljskog redatelja Jerzyja Kawalerowicza, Festival zatvara jedan od najpoznatijih poljskih klasika Noćni vlak. Riječ je o melodrami s elementima misterije i trilera, a prikazuje susret muškarca i žene u vlaku, dok policija traga za odbjeglom ubojicom.

Facebook Komentari