Ribari Andrea i Mateo Lorenzin, jedini su sa morske strane spašavali zapaljene brodice koje su planule kada se zapaljeni brod zabio u kraj srednjeg mola na medulinskoj rivi.

Da ova dva hrabra ribara nisu priskočili u pomoć vjerojatno bi bila izgorjela čitava medulinska luka, odnosno brodice i gliseri. Bila bi to prava tragedija i materijalna šteta koja bi se brojila u milijunima kuna. Uskočili smo u gumenjak i bez razmišljanja doplovili do zapaljene brodice.

Smočili smo špagu sidra, bacili sidro na zapaljeni brod i odvukli ga do bove. Nakon toga smo došli i po ostale brodice. Pomogli smo vatrogascima odvezati goruće brodice s mora te ih odvlačili do bova, pojasnio je Andrea Lorenzin.

U moje pedeset i tri godine nikada se tako nešto nije dogodilo u lučici. Ovo je prvi požar na moru u kojem sam sudjelovao, ali nisam uopće dvojio što treba činiti. Trebalo je odmah reagirati. A koliko sam kasnije čuo, ta je brodica plutala prema molu sigurnih 10 do 15 minuta i ne mogu vjerovati da nitko ništa nije poduzeo. Da nisam došao, ili da sam samo došao 10 minuta kasnije, vjerujem da bi sve brodice u luci bile izgorjele, rezolutan je Andrea.

Spašavanjem na moru bavi se već 30 godina, a priča nam da je zadnje imao na Olibu, kada je priskočio u pomoć strancima kojima je u brod od 10 metara puštala voda. Uspio ih je dotegliti do Raškog zaljeva i spasiti od havarije.

Facebook Komentari