Grad Rovinj-Rovigno pobjedniku Javnog poziva dodjeljuje stipendiju (uključujući putne troškove) u protuvrijednosti od 800,00 Eura, dok Grad Salzburg stavlja na raspolaganje stan i radni prostor besplatno na korištenje.

U sklopu programa „AIR – Artists-in-Residence“, kojim Grad Rovinj-Rovigno u suradnji s Gradom Salzburgom nudi mogućnost umjetničke razmjene i radnog boravka u Austriji rovinjskim umjetnicima, od 10. do 24. siječnja bio je otvoren javni poziv za sudjelovanje svim zainteresiranima.
Poziv je, naime, bio otvoren za sve zainteresirane umjetnike sa stalnim prebivalištem u gradu Rovinj-Rovigno ili s jakom umjetničkom povezanošću s našim gradom (kontinuirana izložbena djelatnost, suradnja na projektima itd.)

U roku su pristigle dvije pravovaljane ponude, a na sjednici Povjerenstva za odabir rovinjskog umjetnika koji će sudjelovati u programu „Artists in Residence“ održanoj 1. veljače 2022. godine jednoglasno je odabran kandidat Rino Banko iz Rovinjskog Sela.

Riječ je o mladom kiparu koji radi kao asistent i vanjski suradnik pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Djeluje u polju vizualnih umjetnosti, kiparstva i objekt dizajna, koristeći tradicionalne materijale kao što su kamen, drvo, keramika i metal. U centru njegovog interesa nalaze se upravo materijali, propitivanje njihovih granica i međuodnosa materije i forme. Aktivno sudjeluje u radu Centra za keramiku Quark pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci na istraživanjima vezanim za digitalne modele i 3D print u keramici.

Paralelno s angažmanom na Akademiji, vodi vlastiti umjetnički studio u okviru kojeg se bavi širokim spektrom aktivnosti u području umjetnosti i njene primjene u eksterijeru i interijeru. Uz izlagačku djelatnost, realizirao je više kiparskih projekata koji su trajno postavljeni u javnom prostoru.

Podsjećamo kako je Grad Rovinj-Rovigno prošle godine potpisao Sporazum o sudjelovanju u programu “Artists in Residence” (AIR), svojevrsnu umjetničku razmjenu putem naši umjetnici imaju priliku boraviti i stvarati na mjesec dana boraviti u Salzburgu, dok Rovinj-Rovigno ugošćuje jednog salzburškog umjetnika, također na mjesec dana. Prošle je godine u sklopu programa u našem gradu boravio i stvarao austrijski umjetnik Peter Brauneis koji je tom prilikom darovao jednu manju skulpturu Muzeju Grada Rovinj-Rovigno u znak zahvalnosti na gostoprimstvu.
Riječ je o programu kojeg Odjel za kulturu i obrazovanje Grada Salzburga provodi još od 1986. godine surađujući s raznim gradovima u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama, a čiji je cilj promocija međunarodne kulturne razmjene s gradovima koji njeguju bogatu umjetničku tradiciju.

Grad Rovinj-Rovigno pobjedniku Javnog poziva dodjeljuje stipendiju (uključujući putne troškove) u protuvrijednosti od 800,00 Eura, dok Grad Salzburg stavlja na raspolaganje stan i radni prostor besplatno na korištenje.

Salzburg ima bogatu umjetničku i kulturnu povijest koja doseže svjetske razmjere. Dok je Rovinj-Rovigno prepoznatljiv u umjetničkim krugovima zahvaljujući najstarijoj kolektivnoj izložbi na otvorenom na području bivše Jugoslavije te najstarijoj umjetničkoj ljetnoj koloniji, Mozartov rodni grad može se pohvaliti najstarijom Svjetskom ljetnom umjetničkom akademijom u Europi koju je 1953. osnovao čuveni Oskar Kokoschka. U Salzburgu je tijekom stoljeća djelovao niz velikih umjetnika, pisaca i glazbenika.

Facebook Komentari