Na trgovačkom sudu u Pazinu posredno je odbačena ponuda češkog ulagača, grupe CE Industries koja je nudila obvezujuću ponudu od 155 milijuna kuna i još najmanje 75 milijuna kuna dodatnog kapitala da bi se pokrilo nastale gubitke i stabilizirao poslovanje Uljanika 1856.

Nevenka Kovčalija, zamjenica županijskog državnog odvjetnika predložila je da se novi vlasnik Uljanik Brodogradnje 1856 prema današnjoj odluci potraži putem međunarodnog natječaja. Predstavnik države koji je raspolagao dionicama država složio se s tim prijedlogom. Protiv odluke je bio sadašnji predsjednik uprave te predstavnici sindikata.

Boris Cerovac predsjednik Jadranskog sindikata vidno razočaran poručio je kako su očekivali da će prevladati zdrav razum i da će država prihvatiti odluku češke kompanije ili da će barem objasniti zašto oni nisu dobar partner. Kao niti prošlog a tako niti ovog puta nismo dobili takvo objašnjenje, pojašnjava Cerovac te podsjeća na odredbu Zakona o trgovačkim društvima kako veliki vjerovnici ne bi smjeli donositi odluke na štetu malih vjerovnika prvog isplatnog reda u ovom slučaju radnika.

Izjava Borisa Cerovca za Radio Maestral

To nije dobro niti za Uljanik 1856 a pogotovo za radnike koji imaju potraživanja. Što ćemo mi dobiti sa javnim međunarodnim pozivom, pita se Cerovac. Krenuti će se sa 208 milijuna kuna pa ako se nitko ne javi u prvom krugu u drugom će cijena biti 10 posto manja pa opet u trećem 10 posto manja. Samo ćemo izgubiti dragocjeno vrijeme i sve što mogu reći na kraju …tužan sam.

Država je sredinom prošle godine odlučila kako će 54,77 posto udjela u Uljaniku prodavati kroz javni poziv, za početnu cijenu ne manju od 208,3 milijuna kuna. Nakon čega je u rujnu stečajni upravitelj Loris Rak kako postoji interes potencijalnih ulagača ali je sve stalo ponudom čeških investitora.

Facebook Komentari