U ovo doba godine svako predvečerje imamo priliku gledati prekrasan nebeski ples koji nam upriličuju te fascinantne male ptice, iznad mnogih gradova i sela…

Čvorak je najrasprostranjenija i najčešća vrsta iz porodice čvoraka u Euroaziji. Ljudi su ih naselili i na drugim kontinentima, čvorci su uneseni u SAD 1890. godine i puštanjem na slobodu 100 jedinki u New Yorku, danas milijuni čvoraka nastanjuju SAD i Kanadu, i jedna su od najčešćih i najmnogobrojnijih ptica na svijetu.

Čvorci su društvene ptice

Čvorci su izraženo društvene ptice. Cijelu godinu se kreću u grupama, a dijelom i u vrlo velikim jatima. Jedino na mjestu gdje je gnijezdo ponašaju se teritorijalno, no i to se odnosi samo na oko desetak metara od gnijezda, ali ne i na hranilišta koja isto koriste u grupama. Ptice koje se ne gnijezde i u tom razdoblju nastavljaju živjeti u skupinama. Mladunci koji su od sredine svibnja samostalni, odmah se okupljaju u jata, koja se u hranidbenim područjima koncentriraju.

U vrijeme međuselidbe mladunaca jata se povećavaju i dosežu maksimum sredinom srpnja.
Noću čvorci spavaju zajedno. Za spavanje biraju prije svega velika područja obrasla trskom, ali to mogu biti i šumarci ili tlo obraslo gustim grmljem i guste gradske krošnje u parkovima. Često spavaju i u centru gradova. Tako se npr. noću na Berlinskoj katedrali okuplja oko 40000 jedinki čvoraka. U zimovalištima na takvim zajedničkim prenoćištima može se okupiti i više od milijun jedinki.

Ples čvoraka je još uvijek nerazjašnjen fenomen 

Predvečer se okupljaju na uzvišenijim mjestima i od tamo u čvrstoj skupini odlijeću zajedno na prenoćišta. Manje skupine pri tome lete nisko, dok velika jata s više tisuća jedinki nad mjestom gdje će noćiti oblikuju čitav oblak iz kojega nastaje fantastični i znanosti još uvijek nerazjašnjen fenomen nebeskog plesa čvoraka.

Neke od pretpostavki ukazuj da njihov ples ima svrhu zbuniti potencijalne predatore koji ih pokušavaju napasti prije negoli se smjeste na svoja noćna prebivališta, još je jedna činjenica koja oduševljava, a to je da su njihove reakcije u manevriranju deset puta brže negoli od bilo kojeg modernog zrakoplova kojim upravljaju ljudi.

Nedavna su istraživanja pokazala kako svaki član jata čvoraka u jednom od najljepših “plesova” na svijetu modificira svoj položaj u odnosu na šest ili sedam ptica koje se nalaze najbliže njemu, što u konačnici rezultira uzorcima koji se kreću u različitim smjerovima i različitim brzinama, a nama ljudima predstavu koja oduzima dah i ne dozvoljava da s nje skinemo pogled.

U nastavku možete pogledati video o nebeskom plesu čvoraka u Rimu, i pokušaj sokola da ulovi jednog od 5 milijuna čvoraka koji za sokola neslavno završava.

Facebook Komentari