Zanimljivo je da su mornari iz Dalmacije i Istre sudjelovali u poznatoj austrougarskoj polarnoj ekspediciji koja je otkrila Zemlju Franje Josipa, otočje s čak 191 otokom i to na današnji dan 30.08.1873. godine.

 Radi se o otočju unutar sjevernog polarnog kruga, ukupne površine oko 16134 kvadratnih kilometara. Zemlja Franje Josipa sastoji se od ukupno 191 otoka. Otočje su istraživači nazvali po tadašnjem austrougarskom caru i kralju Franji Josipu. Zemlja Franje Josipa zapravo je najsjevernije kopno čitavog eurazijskog kontinentalnog sustava. Na Zamlji od kopnenih površina sjeverniji položaj imaju još samo Grenland i otočje Ellesmere u Kanadi.

Voditelji austrougarske polarne ekspedicije bili su Julius von Payer i Karl Weyprecht. Brod se zvao Tegetthoff, po slavnom admiralu Tegetthoffu, pobjedniku u Bitki kod Visa (gdje je i Weyprecht sudjelovao kao časnik austrougarske mornarice). Ekspediciju su financirali bogati austrougarski aristokrati. Najviše je novca dao bečki grof Johann Nepomuk Wilczek, a drugi je po kontribuciji bio mađarski grof Ödon Zichy.

Od 191 otoka u Zemlji Franje Josipa, jedan je nazvan Wilczekov otok, jedan Zichyjev otok, a mnogi su nazvani po članovima austrougarske vladajuće dinastije (Rudolfov otok po prijestolonasljedniku Rudolfu itd). Brodsku posadu ekspedicije činili su i mornari iz Dalmacije i Istre (u to doba integralni dijelovi austrijske polovice monarhije, za razliku od Hrvatske i Slavonije koje su bile u ugarskoj polovici).

Danas Zemlja Franje Josipa pripada Ruskoj Federaciji. Zanimljivo je da čak ni za vrijeme SSSR-a naziv otočja nije promijenjen, unatoč tome što se zove po jednom austrijskom caru (Sovjeti su inače bili vrlo skloni mijenjati toponime, primjerice Petrograd u Lenjingrad, Caricin u Staljingrad, Königsberg u Kalinjingrad itd).

Izvor: povijest.hr

Facebook Komentari