Centar za mirovne studije prenio je presudu Europskog suda za ljudska prava u kojem stoji da je Panel Velikog vijeća Europskog suda za ljudska prava odbio zahtjev Republike Hrvatske za ponovnim razmatranjem slučaja obitelji malene Madine. Tako je presuda da je RH povrijedila Madinino pravo na život postala pravomoćna.

Prošle godine su Madina Hussiny i njezina obitelj od najvišeg suda za ljudska prava priznati kao žrtve nezakonitog protjerivanja koje je izvršila Republika Hrvatska i koje je za posljedicu imalo gubitak života šestogodišnje djevojčice 21. studenog 2017. godine.

Izjava za Radio Maestral – Sara Kekuš Centar za mirovne studije

Uz to, presuda je pokazala kako je Republika Hrvatska nečovječno postupala prema djeci držeći ih u detenciji, cijelu obitelj protuzakonito lišila slobode, a dio obitelji kolektivno protjerala iz Hrvatske te im nakon svega toga onemogućavala pristup odvjetnici upravo s ciljem da ovaj slučaj ne dođe do Europskog suda za ljudska prava.

Madina Hussiny bila je baš poput djevojčica koje su 90-ih bježale s naših prostora, poput djevojčica koje su izbjegle iz Sirije 2015. godine, i djevojčica koje danas bježe iz Ukrajine. Bila je poput sve one djece koja su zajedno sa svojim majkama i očevima morala pobjeći iz svog doma jer nisu imale šansu za sigurno djetinjstvo. Šansu za sigurno djetinjstvo šestogodišnjoj Madini je prvo ugrozio Afganistan, a zatim joj je tu šansu potpuno i nepovratno oduzela Republika Hrvatska na vratima Europske unije. 

Nakon donesene presude, odgovorni su ustrajno izjavljivali kako presudu nisu pročitali, no njezinu važnost time nisu uspjeli umanjiti. Niti će uspjeti sakriti činjenicu da su sve nepravde obitelji Hussiny učinjene za vrijeme njihovog mandata.

Institucije RH sada će morati poduzeti konkretne korake da se ovakvo nešto nikad više ne ponovi. Vlade će morati donijeti konkretne mjere kojima će se zaustaviti nezakonita i nasiljna protjerivanja izbjeglica iz Hrvatske, omogućiti učinkovite istrage i sankcioniranje počinitelja te omogućiti puna neovisnost i učinkovitost mehanizma za nadzor rada policije u području migracija i da u donošenje tih mjera uključi odvjetnike i organizacije koje su dovele ovaj slučaj do Europskog suda za ljudska prava te neovisne institucije za ljudska prava. 

Odbijanjem žalbe Visoko vijeće je potvrdilo prethodnu presudu ESLJP-a, pravda za Madinu je konačno izborena! Red je na Republici Hrvatskoj da ispravi dio nanesene nepravde smjenom odgovornih i zaustavljanjem nezakonitih i nasilnih protjerivanja!

 

Facebook Komentari