Četverodnevno osposobljavanje „Rad s mladima na lokalnoj razini“ okupilo je u Slunju, od 18. do 21. siječnja 2022. šesnaest gradova iz cijele Hrvatske s ciljem podizanja kvalitete rada s mladima u lokalnim zajednicama i osnaživanja europskih vrijednosti na lokalnoj razini. Spomenuto događanje označilo je početak trećeg izdanja nacionalnih aktivnosti u okviru projekta Europe Goes Local u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije

Projekt Europe Goes Local provodi se od 2016. godine, a s početkom novog programskog razdoblja (2021.—2027.) otvoreno je novo poglavlje projekta u okviru kojega će se kroz različite aktivnosti svim dionicima rada s mladima na lokalnoj razini omogućiti osnaživanje i umrežavanje kako na europskoj tako i na nacionalnim razinama zemalja partnera na projektu.

„U ovom suvremenom društvu, ali i novim pandemijskim okolnostima koje su formirale novi okvir u kojem mladi trebaju rasti i razvijati se, Agencija je svjesna važnosti ulaganja u mlade, podrške mladima kroz Erasmus+ program, ali i kroz izravno ulaganje i osnaživanje lokalnih jedinica koje su najbliže mladoj populaciji i svojim mladima. Upravo zato je strateška odluka Agencije da i u narednom programskom razdoblju, do kraja 2027. nastavi odvajati financijska sredstva i razvijati aktivnosti u okviru projekta Europe Goes Local“, na početku treninga naglasila je mr. sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

S obzirom na to da su lokalne vlasti prepoznate kao ključni akteri u odgovaranju na potrebe mladih, osposobljavanje u Slunju okupilo je 16 gradova iz cijele Hrvatske s ciljem podizanja kvalitete rada s mladima u svojim lokalnim zajednicama i osnaživanja europskih vrijednosti u lokalnom radu s mladima. U tome će ih voditi Europska povelja o radu s mladima na lokalnoj razni, rezultat prve faze EGL projekta na europskoj razini koja predstavlja listu univerzalnih kvalitativnih načela za organizaciju rada s mladima na lokalnoj razini.

Tijekom četiri dana osposobljavanja predstavnici gradova imali su priliku usvojiti temeljne pojmove o radu s mladima, saznati više o sudjelovanju mladih u životu lokalne zajednice i nadahnuti se uspješnim primjerima. Kao temelj za daljnji rad u projektnim aktivnostima, gradovi su izradili individualne planove za stvaranje poticajnog okružja za rad s mladima u vlastitim zajednicama unutar kojih su osmislili nekoliko važnih strateških aktivnosti.

„Ovaj pristup, koji je individualiziran od samog početka te se planovi kreiraju na temelju postojećeg stanja i potreba svakog sudionika projekta, pokazao se korisnim za velik broj jedinica lokalne samouprava koje su do sada sudjelovale u nacionalnom konceptu aktivnosti“, rekla je Aleksandra Švast, voditeljica projekta u Hrvatskoj i dodala kako je cilj postići da planirane aktivnosti budu održive te da se kroz njih postigne dugoročnija podrška mladima i nakon što sudjelovanje gradova u projektu formalno završi.

Gradovi koji sudjeluju u trećem izdanju nacionalnih aktivnosti prethodno su odabrani na otvorenom pozivu za sudjelovanje EGL projektu: Belišće, Čakovec, Crikvenica, Donja Stubica, Gospić, Koprivnica, Križevci, Opatija, Ploče, Pula-Pola, Šibenik, Slatina, Umag – Umago, Vinkovci, Vrgorac i Zagreb.

U izradi, ali i provedbi planova gradovi će idućih godinu dana imati podršku dodijeljenih mentora – stručnjaka u području radu s mladima te članova nacionalne radne skupine projekta Europe Goes Local:

Tajana Broz (bivša sudionica EGL projekta ispred Grada Pregrade), Anton Finderle (Grad Pazin), Lucija Kero (Grad Rijeka), Hrvoje Kovač (Grad Lepoglava), Marko Kovačić (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu), Aleksandra Lera (Udruga ZUM), Hrvoje Novak (Krapinsko-zagorska županija), Branimira Penić (Hrvatsko debatno društvo) i Mario Žuliček (Udruga gradova u RH).

Pogledajte pregled četverodnevnog osposobljavanja kroz kratki video.

Izvor: pula.hr

Facebook Komentari