Peti po redu festival Smoqua: Queer i feministička kultura u Rijeci hrabro grabi naprijed Od 7. do 9. listopada u Rijeci se ponovno održava festival queer i feminističke kulture Smoqua na kojoj aktivisti/kinje i umjetnici/ice iz cijele Europe publici već petu godinu zaredom približavaju queer i feminizam kroz radionice, rasprave, izložbe, performanse i druge, u sigurnom okruženju i opuštenom ozračju.

Tema ovogodišnjeg festivala je Nemapirani teritoriji, koja u fokus postavlja pitanje tijela kao polazišne točke promišljanja granica fizičkog, materijalnog i posredovanog unutar patrijarhalnih struktura.

Od mnoštva aktivnosti izdvajamo otvorenje izložbe Devijantne žene britansko-grčkog dvojca koji čine interdisciplinarna umjetnica Fenia Kotsopoulou i znanstvenica/aktivistica Aylwyn Walsh prvog dana festivala. Drugog dana, u petak, 8. listopada, otvara se izložba Vanje Brajković „Ne pretpostavljaj“ o transrodnosti i nebinarnosti, online predavanje čuvene australske autorice i znanstvenice Meredith Jones, te predavanje-performans Igranje monogamije, Simon(e) van Saarloos iz Nizozemske. Velika završnica festivala, Queer-UP!

Party u subotu nam donosi vogue plesnu grupu Strike a Pose! iz Zagreba, drag show Le Filip iz Pariza i DJicu Dark Angel aka DTSS iz Novog Sada. Cijeli program na engleskom jeziku dostupan je ovdje, a na hrvatskom jeziku ovdje.

Festival Smoqua organizira Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ u suradnji s udrugom PaRiter i organizacijom u kulturi GSG.

Facebook Komentari