Portal pomorac.hr prenio je vijest sa singapurskog pomorskog portala Splash247.com kako je  australska kompanija Wellard objavila je da je okončan postupak koji se vodio protiv Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) pred arbitražnim sudom u Londonu, javlja Splash247.

Splasch247.com navodi kako je sud presudio u korist australske kompanije, a HBOR ima rok od 14 dana za isplatu potraživanja plus kamata u iznosu od oko 12 milijuna dolara, odnosno nešto manje od 80 milijuna kuna, javljaju strani mediji.

www.vesselfinder.com
www.vesselfinder.com/

HBOR je izdao Wellardovoj podružnici u Singapuru, Wellard Ships, jamstva za povrat novca 2018. godine u trenutku kada je raskinut ugovor iz 2015. s hrvatskim brodogradilištem Uljanik (Uljanik) za izgradnju broda za stoku koji je bio poznat kao Ocean Kelpie.

Nakon raskida ugovora, Wellard je 2019. godine pokrenuo arbitražni postupak protiv Uljanika. Međutim, brodogradilište je u međuvremenu otišlo u stečaj, što je na kraju dovelo do potpune nelikvidnosti i onemogućilo isplatu potraživanja Wellardu.

Naknadno je pokrenut i arbitražni postupak protiv HBOR-a, a Banka je osporila isplatu povrata novca za predujam kojeg je Wellard isplatio Uljaniku. Jamstvo povrata odnosilo se na uplate u iznosu od 8 milijuna dolara (53,2 milijuna kuna) i 1,8 milijuna dolara (gotovo 12 milijuna kuna), plus kamate koje se obračunavaju dok se ne izvrši potpuni povrat. Iz Wellarda su rekli da će točan iznos objaviti u svojem financijskom izvješću.

Izvršni predsjednik Wellarda, John Klepec, komentirao je: “Wellard je zadovoljan što je uspio vratiti ovaj novac nakon dvije duge i složene arbitraže vođene tijekom nekoliko godina. Ovo je pošten i primjeren ishod u datim okolnostima, koji pokazuje važnost učinkovitog ublažavanja rizika koje jamstva povrata pružaju u brodogradnji.” prenosi Splasch247.com

Facebook Komentari