Iran je izjavio da se više neće pridržavati nijednog ograničenja iz JCPOA sporazuma o iranskom nuklearnom programu postpisanim u Beču 14. srpnja 2015., između Irana i P5 + 1 – pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda — Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, Sjedinjene Države plus Njemačka zajedno s Europskom unijom.

Pod JCPOA, Iran je pristao ukloniti zalihe srednje obogaćenog urana, smanjiti zalihe nisko obogaćenog urana za 98% i smanjiti za oko dvije trećine broj svojih plinskih centrifuga tijekom 13 godina. Sljedećih 15 godina Iran bi tim sporazumom obogaćivo uran samo do 3,67%. Iran se također složio da u istom razdoblju neće graditi nove objekte za tešku vodu. Aktivnosti na obogaćivanju urana bit će ograničene na jedan pogon koji će koristiti centrifuge prve generacije tijekom 10 godina. Ostali će se objekti pretvoriti u svrhu izbjegavanja rizika od širenja. Kako bi nadzirala i provjerila iransko poštivanje sporazuma, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) imat će redovan pristup svim iranskim nuklearnim postrojenjima. Sporazum predviđa da će Iran zauzvrat za provjereno pridržavanje svojih obveza dobiti olakšice od SAD-a, Europske unije i sankcija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za nuklearne mjere.

Američki predsjednik Donald Trump je 8. svibnja 2018. najavio povlačenje Sjedinjenih Država iz JCPOA-e. Nakon povlačenja Sjedinjenih Država, EU je 7. kolovoza 2018. donijela ažurirani statut blokiranja kojim se poništavaju američke sankcije zemljama koje trguju s Iranom. U studenom 2018. američke su sankcije ponovno stupile na snagu namijenjene prisiljavanju Irana na drastičnu promjenu svoje politike, uključujući njegovu podršku militantnim skupinama u regiji i razvoj balističkih projektila.

Facebook Komentari