U “Prozoru u prošlost” Arheološkog muzeja Istre otvorena je izložba voditeljice Zbirke podvodne arheologije Ide Koncani Uhač “Spuštaj sidro!”.

Nastanak sidra, predmeta čija se masovna upotreba podrazumijeva već desetljećima, nije bio nimalo jednostavan. U početku se za tu svrhu koristila košara napunjena kamenjem, ili pak samo kamen, kao što možemo pročitati u najranijem tekstu koji spominje takav predmet, Homerovoj “Odiseji”, negdje između 8. i 6. stoljeća prije naše ere. Iz kamenih sidara postupno su se razvila kameno-drvena, a oko 500. godine prije naše ere zamijenila su ih olovno-drvena.

Arheološki muzej Istre posjeduje nekoliko sidara. Ustanovi su ih uglavnom donirali ronioci.

Na izložbi “Prozor u prošlost”, u izlogu Carrarine 4 u Puli, izložena su tri eksponata. Dva sidra pronađena u istarskom podmorju, te srebrnjak iz vremena rimskog cara Tita, s prikazom dupina omotanog oko sidra.

Uz ovaj se prikaz veže izreka “Festina lente”, “Žuri polako”. Odnosi se na promišljeno donošenje odluka. Osim što je nužan uporabni predmet, sidro, nevelik rekvizit koji sprečava da brodovi ne odlutaju na pučinu, od samog je svog nastanka imalo i duboko simboličko značenje.

Ovaj postav izložbe može se pogledati do lipnja.

Facebook Komentari