Kino Katarina je program filmskih večeri na otvorenom koji se održava tijekom ljetnih mjeseci na obalama Pulskog zaljeva. Pokrenut je kao gerilsko pop-up kino 2016. godine te se tada i naredne, 2017. godine održavao na otoku Sv. Katarina u Pulskom zaljevu, po kojem projekt i nosi ime.

Zbog koncesije, projekcije 2018. godine sele na sjeverni dio zaljeva, Vallelungu. Riječ je o bivšim vojnim zonama, napuštenom i zapuštenom, perifernom dijelu grada Pule no okupljalištu brojnih rekreativaca i raznih aktivnosti. U tom je smislu, važan aspekt Kina Katarina poticanje na korištenje i osmišljavanje novih namjena ovih prostora kao i ideje o nužnosti njihove dostupnosti svim građanima/kama.

Foto: Tedi Korodi
Foto: Tedi Korodi

Reakcija na drušveno stanje

S druge strane, riječ je o sadržaju koji se u ljetnim mjesecima, u mjestima gotovo isključivo orijentiranima na turizam kao što je Pula, nastoji ponuditi i stvarati prvenstveno za ovdašnju, lokalnu publiku. Kino Katarina predstavlja intervenciju kojom se reagira na određene, aktualne probleme ili potrebe zajednice, a koje establišment propušta adresirati.

Evocirajući tradiciju nekad nezaobilaznih, lokalnih ljetnih kina, program Kina Katarina održava se na lokacijama koje se ne nalaze u centru podrazumijevane periferije, već na svojevrsnoj periferiji periferije, ukazujući na nužnost dostupnosti kulture i izvan spomenutih centara te je sav program od samih početaka besplatan. Specifičnost ovih projekcija naglasak je na diskurzivnom dijelu odnosno kratkim uvodnim predavanjima te otvorenoj diskusiji nakon filma u kojima se njeguje feministička perspektiva i kritika.

Nakon srpanjske projekcije u samom centru grada, na krovnoj terasi Doma antifašista nadomak Arene, jednom od rijetkih preostalih neturistificiranih prostora u centru, druga ovosezonska projekcija održana je na lokaciji amfiteatra na Muzilu.

Foto: Tedi Korodi
Foto: Tedi Korodi

Muzil

Za projekt koji se primarno održava na obalama Pulskog zaljeva, Muzil je bio tek logična krajnja točka. No, okolnosti pandemije dodatno su nas podsjetile na značaj zanemarene i inače nedostupne infrastrukture poput amfiteatra na Muzilu na kojem je moguće organizirati program na otvorenom za brojnu publiku. Tako se u srijedu na Muzilu okupilo stotinjak posjetitelja. Nakon polusatne šetnje do same lokacije uslijedio je filmski program. Prikazan je kratki eksperimentalni film Još jedan odlazak (2019) autorice Renate Poljak.. Potonji je film sniman na obližnjim Brijunima i Kamenjaku kao i u podmorju Kamenjaka. Potom je prikazan nagrađivani dugometražni film Dobar posao iz 1999. francuske redateljice Claire Denis, a radnja filma odvija se u kampu za obuku Legije stranaca u Djiboutiju.

Kako je u video uvodu istaknuo filmolog i programski voditelj zagrebačkog kina Kinoteka Mario Kozina „Dobar posao izvrstan je primjer „kinematografije čula“ (cinema of the senses), filmske estetike koja napušta klasičan odnos prema priči i kronologiji u korist senzualnih aspekata filmskog zvuka i slike. Tijelo ovdje postaje skulptura, pokret koreografija, a zaplet niz fragmenata filtriran kroz osjete i sjećanja. Inspiriran glasovitom novelom Billy Budd Hermana Melvillea, Dobar posao ujedno je i najpoznatiji film osebujne francuske redateljice Claire Denis, a po mnogima i jedan od najboljih filmova 1990-ih”. Upravo su kinematografija čula i tematika militarizma bili razlozi zašto su se organizatorice odlučile prikazati ovaj kultni film na izuzetnoj lokaciji kao što je Muzil.

Foto: Tedi Korodi
Foto: Tedi Korodi

Potencijal neistraženih lokacija

Sudeći prema pozitivnim reakcijama brojne publike, ova lokacija tek iščekuje da zaživi u svom punom (i javnom!) potencijalu. Organizatorice su poručile da će sa svim zainteresiranima za organizaciju događanja na Muzilu podijeliti svoje složeno iskustvo pribavljanja potrebnih dozvola.

Kino Katarina podržava Hrvatski audiovizualni centar, a projekcija na Muzilu ne bi bila moguća bez podrške i razumijevanja pripadnika MORH-a.

Iduće događanje u organizaciji Kino Katarine održat će se 11. rujna u Vodnjanu u suradnji s Apotekom – prostorom za suvremenu umjetnost i Filmmuseumom iz Beča.

Tim Kino Katarina

Facebook Komentari