Kažu kako je život u Kanadi lakši zbog jednog razloga, a to je smanjena gravitacija u najvećem dijelu Kanade, a posebno u zaljevu Hudson u odnosu na ostatak svijeta.

Već više od 50 godina znanstvenici pokušavaju otkriti zašto je smanjena gravitacija u velikom dijelu Kanade. Ovaj fenomen primijećen je prvi put 1960. godine pri mjerenju Zemljinog gravitacijskog polja i od tada predstavlja pravu enigmu za znanstvenike i sve koje zanima zbog čega Kanada ima slabiju gravitaciju.

S vremenom su se razvile dvije teorije koje su najbliže objašnjenju ovog fenomena, prva teorija o činjenici kako je smanjena gravitacija u Kanadi izrasla je iz procesa konvekcije u Zemljinoj kori. Zemljina kora sastavljena je od sloja magme koji se nalazi na dubini između 100 i 200 kilometara ispod površine Zemlje.

Kako je magma izuzetno vruća i stalno kruži, podiže se i spušta stvara konvekcijske struje, a konvekcija vuče zemljine kontinentalne ploče prema dolje, smanjujući masu tog područja, pa je shodno tome smanjenje gravitacije logična posljedica.

Druga teorija govori o ogromnoj ledenoj ploči koja je u zadnjem ledenom dobu prekrivala Kanadu. Debljina ledene ploče bila je preko tri kilometra, a u području zaljeva Hudson bila je debela nevjerojatnih četiri kilometra.

Težina ove ledene ploče pritiskala je površinu zemlje prema dolje, a postupno se topila tijekom 10 tisuća godina, da bi potpuno nestala prije otprilike 10 tisuća godina, ostavivši iza sebe duboke utore, koji se sada polako vraćaju u prvobitni položaj, uzrokujući pritom smanjenje gravitacije na tim mjestima.

Istina je vjerojatno negdje između i uključuje obje teorije, a znanstvenici vjeruju kako će ova anomalija potpuno nestati u sljedećih 5 tisuća godina.

Tako da svi željni lakšeg života, barem onog gravitacijskog, zadovoljenje svojih želja mogu naći u Kanadi i to u narednih 5 tisuća godina.

Facebook Komentari