Mali Lošinj potvrdio je svoje mjesto u skupini najboljih zelenih destinacija svijeta, a ove je godine konkurirao u kategoriji „Kultura i zajednica“!

Svečana ceremonija otkrivanja „Top 100 2021.“ održana je 5. listopada tijekom Globalnih dana zelenih destinacija, godišnjeg vodećeg događaja Zelenih Destinacija koji povezuje stručnjake za održivost, destinacije i turističke zajednice diljem svijeta. Svake godine natjecanje „Top 100 destinacijskih priča o održivosti“ prikuplja priče o dobroj praksi destinacija diljem svijeta koje se dijele kao inspirativni primjeri drugima.

Tradicionalna brodogradnja

Grad Mali Lošinj svrstao se među vodećima u svojoj kategoriji zahvaljujući spomeniku lošinjske brodograđevne tradicije – logeru Nerezinac! Restauriranjem broda te njegovom preobrazbom u interpretacijski centar, ostvarena je jedinstvena turistička infrastruktura – muzej na otvorenom, koji doprinosi vizuri tipičnih otočnih mjesta.

Drveni jedrenjak loger „Nerezinac“ vrijedan je primjerak tradicionalne brodogradnje i od 2010. godine na listi je zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH.

„Drago nam je što je Lošinj ponovno prepoznat kao jedna od najboljih zelenih destinacija. U obnovu, odnosno i gradnju interpretacijskog centra pomorske baštine otoka Lošinja – loger „Nerezinac“ bila je uključena kompletna lokalna zajednica – više od 200 lokalnih osoba sudjelovalo je u procesu obnove i izgradnje interpretacijskog centra na brodu loger. To je izvrstan primjer kako, u integriranoj suradnji sa svojim stanovnicima i posjetiteljima, dolazimo do rješenja kako razvijati, ali u isto vrijeme i sačuvati trajnu kvalitetnu destinaciju za suživot stanovnika i ugodan boravak gostiju.“ izjavio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Green Destinations Story Awards Jury

Osim Malog Lošinja, među TOP 100 zelenih destinacija svijeta, našle su se još dvije hrvatske destinacije – Lika Klaster s pričom „Lokalni proizvodi u funkciji razvoja održive destinacije“ u kategoriji „Lokalizacija destinacijskog lanca opskrbe“ te Istra s pričom „Palud – Zaštita biološke raznolikosti u močvarnim područjima manjeg obima“ u kategoriji „Priroda i ekoturizam“.

Komisija organizacije Zelene Destinacije (Green Destinations Story Awards Jury) sačinjavala se od Top 100 tima, raznih državnih stručnjaka te Green Destination partnera, a u koordinaciji organizacije Zelenih Destinacija (Green Destinations).

Projekt Loger Nerezinac također je u finalu izbora najbolje europske destinacije održivog kulturnog turizma – Destination of Sustainable Cultural Tourism, Europske mreže kulturnog turizma (ECTN). Dodijela nagrada održat će se 21. listopada u Ateni.

Facebook Komentari