Bivši ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni Marno Milotić oslobođen optužbe za zlouporabu položaja i ovlasti pri zapošljavanju, dok je za isto kazneno djelo bivši ravnatelj Parka prirode Kopački rit Tomislav Bogdanović nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu.

Milotić je za Radio Maestral izjavio kako je bilo izuzetno teško posljendje četiri godine slušati i gledati sca ta prozivanja bez da se možete obraniti ali smio mi uspješno dokazali kako nije bilo elementa kaznenog djela.

Marno Milotić za Radio Maestral

Okrivljenik Anđeko Martinčević, koji je na početku suđenja priznao krivnju, osuđen je zbog poticanja na zlouporabu na sedam mjeseci zatvora, ali mu je sud odredio uvjetnu kaznu koja se neće izvršiti ako u roku od jedne godine ne počini novo kazneno djelo.

 

U drugom dijelu optužnice Sudsko vijeće oslobodilo je Bogdanovića i Milotića optužbi za trgovanje utjecajem te zlouporabu položaja i ovlasti.

Bogdanovića se teretilo da je, koristeći svoj utjecaj kao ravnatelj, od čelnika NP Brijuni Marna Milotića tražio da bez javrnog natječaja zaposli njegovog nećaka Denija Silajdžiju kao pomoćnog kuhara u toj ustanovi, što je Milotić i napravio te sklopio ugovor o radu bez provođenja propisanog javnog natječaja.

Nitko od okrivljenika nije se pojavio na izricanju presude, a o žalbama će odlučivati Visoki kazneni sud.

Istraga u ovom predmetu pokrenuta je u lipnju 2019. godine. Optužnicom Uskoka prvobitno je bilo obuhvaćeno deset osumnjičenika, a preostalih sedam, među kojima i granični policajac, teretilo se za krivolov na području Baranje i druge zlouporabe, a postupak protiv njih naknadno je razdvojen.

Facebook Komentari